Advice

Центрове и заточване на волфрамови електроди за заваряване с аргонова дъга


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Волфрамовият електрод се използва в среда на защитен газ (хелий, аргон). По-рядко се използва при плазмено рязане и облицоване.

Волфрамовите електроди за аргоново дъгова заварка имат висока рефрактерност (3000 градуса). Произвежда се чрез уплътняване на прах. В допълнение към волфрама (точка на кипене 5800 градуса) в състава, в зависимост от марката на продукта, има оксиди:

 • церий;
 • торий;
 • итрий;
 • лантан;
 • цирконий.

съдържание

 • Марки за волфрамови електроди
 • Как правилно да изострят волфрамовите продукти
 • Автоматизация на процеса на смилане

Марки за волфрамови електроди

За удобство на заварчиците, не-консумиращите се електроди са цветно кодирани.

1) WP (зелен връх) – 99,5% съдържание на волфрам, за заваряване с магнезий (сплави), алуминий. Високото съдържание на волфрам увеличава стабилността на дъгата с променлив ток в хелий и аргон. Работната зона на електрода е направена под формата на заградена топка.

2) WT-20 (червен код) – добавен ториев двуокис (2%).

Захранване с постоянен ток: медни, титанови и неръждаеми, нисколегирани, въглеродни стомани. Марката е в търсенето, но торият е радиоактивен материал, когато се смила торични електроди, образува се прах, увреждащ човешкото здраве. Работната зона на заварчика се нуждае от добра вентилация. WT-20 запазват формата на електрода при всяка сила на тока, а ъгълът на заточване се променя за нуждите на заваряването.

3) WС-20 (сив връх) – добавя се цериев двуокис (2%).

Степента се използва за заваряване на стомани и сплави на директен и променлив ток. Цериев деоксид (нерадиоактивен елемент) подобрява дъговия старт и увеличава допустимите стойности на тока. WС-20 се използва за заваряване на листова стомана, тръбопроводи и орбитални тръби. Липсата на церий продукти в концентрацията на оксид в работната зона на електрода.

4) WY-20 (тъмносин върха) с добавяне на итриев диоксид (2%).

Медта се произвежда в постоянен ток, титан (сплави) и стомана – неръждаема, въглерод, нисколегирана. Добавката на итрий подобрява стабилността на дъгата при всички настоящи условия.

5) WZ-8 (бяла маркировка) – циркониев оксид (0.8%).

За заваряване с променлив ток на алуминий, магнезий и сплави. Работната зона на електродите с цирконий под формата на сфера надвишава други продукти по отношение на текущото натоварване.

6) волфрамови електроди за аргоно дъгова заварка с вградени лантанов оксид:

WL-15 (златист цвят), 1.5% лантанов оксид; WL-20 (код синьо), 2% лантан; WR-2 (тюркоазен връх) – лантанов оксид (1.4%).

Продуктите с лантанов оксид имат лесен старт и стабилна дъга, металните изгаряния са минимални, намаленото износване на работната зона на електрода. Те се използват за всички видове стомани и сплави.

Размери и цени на електродите:

 • дължина – 175 мм;
 • диаметър от 1 до 5 mm.

Най-популярните диаметри са 1.6-2.5 мм.

Цената на волфрамовите продукти зависи от производителя, марката и диаметъра на електрода.

Цената на WL-15 от Китай (1,0 мм, универсален) – 40 рубли. Германският продукт TBi D (3,0 мм, червен за неръждаема стомана) ще струва 340 рубли. За китайския WT-20 (5,0 мм, червен за неръждаема стомана) ще трябва да плати 900 рубли.

Как правилно да изострят волфрамовите продукти

Преди да работят, електродите за заваряване с аргон се почистват. За да се получи правилната дължина на смилане, аргоновете препоръчват проста формула: умножете диаметъра на електрода с 2,5.

Например, умножаваме диаметъра с 3.2 мм по 2.5 и получаваме дължината на смилане 8 мм (фигура по-горе).

При заваряване на алуминий с променлив ток се образува топка от волфрамов продукт от CAM. Особено, за да заличим електрода, да направим полукълбо – не е необходимо.

Електродът се притиска като молив. Ако се изострят, рисковете от абразиви ще създадат пречки за стабилна дъга.

За да се изостри, е възможно от шмиргел или от българския, въртящ се продукт в ръцете. За равномерно заточване, пръчката може да се фиксира в гнездото на отвертка или електрическа пробивна машина, като се постави малка скорост на въртене.

За безопасността носете маска, която предпазва дихателната система от прах.

видео:

Автоматизация на процеса на смилане

Предлагат се специални машини за заточване на волфрамови електроди за заваряване с аргон. Комплектът включва – удароустойчива кутия за съхранение на устройството, електрическа машина, устройство за фиксиране на електрода в държача.

Устройството на устройството включва:

 • абразивен диамантен диск с едностранно покритие;
 • коригиране на броя на революциите;
 • филтър за фино диспергиран волфрамов прах;
 • Настройка на ъгъла на заточване от 15 до 180 градуса.

Тези, които желаят да закупят това устройство за домашна употреба.

видео:

PS В процеса на практикуване предпочитате любимите марки електроди, които ще използвате най-често.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *