Advice

Кутии за електроди за неръждаема стомана. Заваряване на електроди от неръждаема стомана


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Тема на изделието: електроди за неръждаема стомана – маркиране на пръчки за заваряване на антикорозионни и хромо-никелови стомани.

съдържание

 • Видове покрития (покритие)
 • Марки от популярни консумативи на ESAB
 • Други марки консумативи
 • Консумативи за различни сплави
 • Как да готвя електрод от неръждаема стомана
 • Продукти, които не са предназначени за неръждаема стомана

Видове покрития (покритие)

За заваряване на неръждаема стомана се използват пръчки с такива покрития:

 • рутил;
 • основната;
 • с висока степен на настилка;
 • специално за заваряване при спускане и гравитация.

Характеристиките на заваряване, прехвърлянето на метал (капково, струйно) зависи от вида на покритието, от отделянето на шлаката, от областта на използване на консумативите и от мястото на съединението. Типът покритие влияе върху механичните свойства на заваръчния метал и заваръчния шев.

Помислете за популярните покрития и изберете правилния електрод за нашите задачи!

Марки от популярни консумативи на ESAB

Какви електроди да готвя неръждаема стомана? Степени на стопими продукти с рутилно покритие:

OK 63.30 ярки представителни за този вид. Осигурява капково прехвърляне на метал, постоянство на дъгата, ниско разпръскване. Свойствата на отстраняването на самосъхнеща шлака правят процеса на отстраняване просто. Шепът е с високо качество, дори при свързването на заваръчните шевове.

Рутилното покритие работи на променлив и постоянен ток. Електроди с диаметър от 1.6-3.2 мм се използват във всички пространствени позиции, но поради високата течливост на шлаката е по-добре да се заваряват в долни позиции.

OK 63.41 – рудилов електрод с висока степен на нанасяне на повърхности. Наличието на метален прах в покритието увеличава производителността на прътите.

С оглед на отсъствието на прегряване на покритието, продуктите се произвеждат по-дълго. Дългите пръти намаляват времето за смяна и запалват консумативите, което увеличава дължината на заварения шев. Електродите за неръждаема стомана с рутилово покритие се използват главно за свързване в долната позиция.

Производствените инсталации доставят на пазара електроди от всякакви диаметри. Но заварчиците купуват консумативи от 3 мм и повече. Големите диаметри позволяват да се разчита на покритието, което благоприятства заваряването на неръждаема стомана.

OK 61.35 с основното покритие се различава от рутилните продукти. Те се прилагат към постоянен ток във всички позиции. Шлаката се отстранява по-силно от братята рутила.

OK 67.72 – синтетични електроди за заваряване от неръждаема стомана се използват за свързване на различни стомани с неръждаема стомана. Пръчките 67.72 са изработени от нисковъглеродна стомана с легиращи елементи в покритието. За гравитационно заваряване се използват специални синтетични електроди с дължина до 70 см.

OK 63.34 с рутилно покритие се използва за заваряване при спускане. Подобреното отделяне на шлаката позволява готвене на променлив и постоянен ток. Електродите са подходящи за тънки и дебели метали. За заваряване в останалите пространствени позиции е по-добре да се използват рулитни пръчки.

OK 63.20 електроди от неръждаема стомана със специално покритие за възобновяване на дъгата, дойдоха за заваряване с точки. Процесът протича по време на кратко запалване и охлаждане на дъгата. Пръчките се нуждаят от свързване на тръби и тънки метални елементи.

Всяка опаковка е обозначена със специален етикет, обозначаващ характеристиките на продуктите:

 • полярност;
 • текущо коригиране;
 • променлив или постоянен ток;
 • напрежение на отворено съединение и др.

видео:

Други марки консумативи

1) Електроди за неръждаема стомана CL 11. Специално покритие с карбонати и флуорни съединения. Постоянна поляризация на постоянния ток. Напрежението на празен ход е 65 V. Шевовете са силни и антикорозионни. Analog ESAB OK 61.85. Цената на 5 кг опаковка е 690 рубли (LEZ, 5 мм).

2) Castolin EutekTrode E308L с рутилно покритие. За свързване на стабилизирани и нестабилизирани CrNi стомани, облицовани стомани и облицовки. Шепът е антикорозионен, полиран, за да блести.

Консумативите се използват за монтаж на резервоари и тръбопроводи в хранително-вкусовата промишленост. Цена 1 електрод 50 рубли, диаметър 3.2 мм, производство на Симферопол. Таблица с технически данни:

3) EA-400 / 10T за неръждаеми корозионноустойчиви стомани от различни степени.

4) OZL-8 за ръчно дъгова заварка на хром-никел, корозионноустойчиви стомани. Когато не се изисква междугрануларната устойчивост на корозия.

5) Е308-16 (аналог на OZL-8, ОК-61.30). Заваряване във всички позиции, минимално пръскане, саморазрушаваща се шлака. Шевът е устойчив на термо-корозия.

6) Rost 1913 за много видове корозионноустойчиви стомани. Шепът е устойчив на междукръгова корозия.

7) OZL-310 за свързване и облицоване на топлоустойчиви сплави, използвани в оксидиращи среди.

Списъкът се допълва от:

 • ЦТ-15, НЖ-13, ЛА-400 / 10У;
 • OZL-6, CT-28, KTI-7A.

видео:

Кои електроди са по-добри за неръждаема стомана, трудно е да се каже! Всеки заварчик дава предпочитание на консумативите си.

Консумативи за различни сплави

Преходни електроди за заваряване от неръждаема стомана и стомана (chernukha). Свързването на неръждаеми стомани с различни (въглеродни и нисколегирани) стомани се извършва от по-легирани консумативи в сравнение със самия материал.

Най-добрите продукти:

 • RLA-312;
 • НОИ-48 гр.
 • OZL-312 се използва, когато степента на стоманата за химическия състав е неизвестна.
 • NII-48G са подходящи за преходни (буферни) слоеве. Шепът е устойчив на крекинг на водорода и образуване на горещи пукнатини.
 • Печатите EA-395/9, ANZHR-1, ANZHR-2, OZL-28, OZL-32 също се използват за свързване на различни стомани.

  В средата на домашни майстори универсалният електрод OZL-6 получава добри отзиви. Хром и никел в състава, създават добър шев при заваряване на черни стомани с неръждаеми стомани.

  Как да готвя електрод от неръждаема стомана

  4 марки от неръждаема стомана са популярни в чужбина и в Русия. В различните страни те имат различни маркировки. Съответствието на американски, европейски и руски марки е показано в таблицата.

  Преди заваряване на електроди от неръждаема стомана, предварителните форми се приготвят, както следва:

 • ръбовете на частите са изчистени;
 • Сферите са изрязани съгласно GOST 5264.
 • Природата и рязането на ръбовете се избира въз основа на вида на връзката и дебелината на заварените елементи.

  Хроминиев никел, високо легираните стомани са сферични, не изискват нагряване по време на свързването, те са добре заварени. Но те имат нюанси в заваряването: те са склонни към между-гранулирана корозия на заваръчния метал и заваръчната зона, те образуват горещи пукнатини в заварени съединения.

  За да предотвратите дефекти, трябва:

  • Не прегрявайте заваръчния метал и основния продукт (не повече от 150 градуса);
  • заваряване за извършване на къса дъга, без напречни колебания на електрода при ниски токове с висока скорост;
  • използвайте медни плочи за радиатор;
  • при големи дебелини, използвайте мулти-проходна връзка.

  Електрическото заваряване на неръждаема стомана от електрода се извършва чрез специални легирани пръти. След нанасянето на повърхността шевът се почиства и обработва с антикорозионна паста.

  Как да заваряваме електрод от неръждаема стомана? За теста ние вземаме плочи с дебелина 3 мм. Такива продукти са свързани без разрязване. Плаката се поставя върху медна облицовка за разсейване на топлината. За електроди 3 мм инсталираме на устройството ток от 80 А. Почистете ръбовете на плочите с четка и поставете малка пролука между тях.

  Връзката се извършва от къса дъга без колебание. С чук ние побеждаваме шлаката и почистваме шева с четка. Заварената става се получава без дефекти, с пълно проникване на корена на шева. За възстановяването на антикорозионни свойства зоната на шева е гравирана със SE паста. След 20 минути остатъците от пастата се измиват с вода.

  видео:

  Продукти, които не са предназначени за неръждаема стомана

  За да спестят пари, собствениците на дома питат: Мога ли да готвя неръждаема стомана с обикновен електрод? Да, това е възможно!

  Лицето, споделено във видеото, е лично преживяване. Той разказва как заварва пукнатината в топлообменника на пещ за вана от неръждаема стомана, аналоговият пръстен ANO-4, който излага тока на апарата от 60 А.

  видео:

  Все още питате дали е възможно да се заварява с електрода LB-52U неръждаема стомана? Не знам такива случаи. Ако сте опитали, споделете личния опит с коментарите.

  Продуктите LB-52U с намалено съдържание на водород се използват за морски конструкции, тръбопроводи и резервоари. Които са заварени от едната страна.

  PS Ние разгледахме само част от консумативите за работа с неръждаеми стомани. Всяка година се появяват нови марки с различни имена, но спецификациите са почти идентични.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *