Advice

Контакт за заваряване – машини (апарати) и електроди


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Контактното заваряване е намерило приложение в производството и у дома. И това не е изненадващо, навсякъде използват метални конструкции, които изискват надеждно закрепване.

съдържание

 • Видове и общи понятия
 • Видове заваръчни машини
 • Електроди за контактно заваряване
 • Заваръчни контакти за дома

Видове и общи понятия

Какво представлява контактното заваряване, как работи? Връзката се осъществява, когато металът се загрява от електрически ток (постоянен или променлив) и сгъстяваща сила. Има наименованието – електрическо съпротивление за заваряване (ERW – електрическо заваряване).

Видове контактно заваряване:

 • челно съединение;
 • точка;
 • конци или ролки;
 • облекчение.

В статията по-долу снимката показва принципа на съединяване на метални изделия, различни видове.

Електрическото контактно заваряване има плюсове и минуси.

предимства:

 • висока скорост (кръстопът на връзката или точката възниква в 0,02-1 с.);
 • отделя се малко материал;
 • отлично качество на връзките;
 • изискванията за квалификацията на работниците намалени;
 • нетоксичност и автоматизация на процесите.

Недостатъците на точковото заваряване могат да бъдат приписани – липсата на плътност на заварените шевове.

Машините и апаратите за контактно заваряване се произвеждат в окачване, стационарни и подвижни. И в самия орган агрегатите включват електро- и механичните части, охлаждащата и компресионната система.

Видове заваръчни машини

Заваряване на пръстени

Начинът на свързване на частите се осъществява в цялата област на контакт. Заварените части са в терминали, носещи ток, единият от които се движи. Отоплението може да се извърши чрез пренатоварване или съпротивление.

Също така, съпротивление при заваряване се наблюдава при топене на метал и без него.

Всички хомогенни и нееднакви метали, с напречно сечение от 1 mm2 до 19 dm2, са предмет на съединителната връзка. Заваряването чрез преформатиране се използва много по-често, което свързва листове, тръби и пръчки.

Видео: процесът на докинг на железопътните релси.

Контакт заваряване

Този метод е подходящ за свързване на метални изделия в една или повече точки. Технологията е търсена във всички промишлени области (селско стопанство, авиация, автомобили и др.).

Принципът на работа е прост: токът, преминаващ през контакта на частите, загрява метала до топенето му и при едновременно сгъстяване материалът се прилепва.

Контактните заваръчни машини се използват за свързване на припокриващи се метални листове и за заваръчни пръти.

Точковият метод беше в търсенето поради неговите предимства:

 • липса на заваряване;
 • Не е необходимо да купувате допълнителни материали (поток, електроди и др.);
 • лесна работа;
 • висока скорост на работа.

Има недостатък – това е липсата на плътност на шева.

Електродите за контактно заваряване имат различни размери и форми. Те служат за подаване на ток и компресиране на детайлите. Електродите са прави и къдрави. Директен, стандартен GOST 14111-90 се използва най-често и има диаметър от 10 до 40 мм (13, 16, 20, 25, 32 мм).

Също така, електродите пръти са на разположение със сферични и плоски върхове. Сферичната повърхност се използва във всички случаи и се е показала особено добре при заваръчните леки сплави (магнезий, алуминий).

Материалът за точкови заваръчни електроди е специална медна сплав, която се справя добре с трудни условия на работа.

Видове машини за точково свързване:

 • с променлив ток;
 • с постоянен ток;
 • тип кондензатор;
 • с нискочестотна връзка.
 • Уреди с променлив ток са широко използвани.

  MT-1928 – контактната машина за заваряване е придобила популярност за своята универсалност. Тази единица заварява дозирани, нисковъглеродни стомани и титанови сплави с променлив ток.

  По-подробно с техническите характеристики на MT-1928 можете да се запознаете с паспорта на автомобила. Тук има линк за преглеждане и изтегляне на документа в pdf формат.

  Заваряване със зашиване или валцуване

  Има машини с една, две и няколко ролки (едната от тях трябва да съдържа електрод), въртяща се по шева. Заваряването на шевовете е подобно на точковото заваряване, където ролките играят ролята на електроди.

  При търкаляне на заварената повърхност колелата образуват запечатан шев.

  Контактните заваръчни шевове се използват за запечатване на различни конструкции: тръби, резервоари, резервоари и др.

  Релефна връзка

  Такива машини закрепват различни релефни (щамповани) ръбове в една и няколко точки.

  Релефното заваряване закрепва детайлите на малки сечения в производството на апарати, както и материали от стомана и цветни метали.

  Релефните връзки са:

  • кръстовидна;
  • Т-бар;
  • Снаждания.

  Разбира се, заваряването на припокриването на листа е много популярно.

  Електроди за контактно заваряване

  Електроди челно заваряване машини за релси и канали имат плосък вдлъбнатина за свързване на тръби – полукръгла или призматична вдлъбнатина и за сливане на ленти – плоска основа.

  За точково свързване се използват директни електроди с плоска или сферична работна повърхност. Има също и ботуширана повърхност (изместена), която се използва за свързване на сложни възли.

  При релефно заваряване се изискват електроди за единични и многорелеви съединения, както и за T-образни и пръстеновидни метални сливания.

  Ролките (електроди – диаметър 100-400 mm) се освобождават под формата на плоски дискове, имат скосявания и подменяема работна повърхност. Което се почиства с четки или ножове.

  За производството на електроди се използват специални сплави с медна основа. Можете да видите таблицата, състава и свойствата на използваните електродни материали.

  Заваръчни контакти за дома

  Преди да купите машина за заваряване за вашия дом, отговорете на въпроса колко често ще се използва и какви метални изделия ще бъдат заварени.

  Най-вероятно стационарни и висящи машини няма да ви трябват. Но преносимо устройство, полезно в домакинството.

  Преносимите инструменти са разделени на два вида:

 • инвертор;
 • и с червеи.
 • Инвертор. Това е икономичен и полезен домакински уред с ниско тегло и малки размери. В устройствата от този клас са вградени тиристорен генератор и микропроцесорна система, която регулира силата и продължителността на импулса. Домакинската мрежа е достатъчна, за да свържете инвертора.

  За клещи за ръчно точково заваряване. Приспособления със средно тегло от 8 до 15 кг са предназначени за свързване на ламарина и други метали с дебелина до 5 мм. Системата за управление включва микропроцесор, който регулира режимите на заваряване в широк диапазон. Възможно е и ръчно настройване, устройствата се захранват от еднофазна домашна мрежа или от 380V.

  Ръчен кърлеж TECNA 7915/380 с пневматично задвижване

  Предимството на тези устройства е пневматичното задвижване при компресиране на метални изделия, което пресира с налягане до 140 кг. Невъзможно е да не споменаваме диелектричните дръжки, които създават удобни работни условия. Опростеността и гъвкавостта на апаратите са поставени на върха на пиедестала.

  Видео: преглед на машината за точково заваряване BlueWeld Plus 400.

  PS Спрете избора на контактното устройство за заваряване, което е подходящо за техническите характеристики за използване в отделните ферми.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *