Advice

Заваръчен инструмент за заваряване на аргон алуминий за начинаещи


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Искате ли да завладеете алуминий – този капризен, лек материал с висока електрическа проводимост? Приятели, това е възможно!

Помислете как заваряването на алуминий с аргон за начинаещи, всеки начинаещ научава стъпка по стъпка с фото и видео инструкции.

съдържание

 • Необходимо оборудване
 • Как да настроите устройството
 • Подготовка на материали и технология на процеса

Необходимо оборудване

За алуминиево заваряване е необходим източник (апарат), който произвежда променлив ток. При постоянна текуща технология няма да работи.

Машината трябва да има следните функции:

 • безконтактно запалване;
 • заваряване с кратер;
 • корекция на текущото салдо.

Тези настройки (обсъдени по-долу) са достатъчни за провеждане на висококачествено аргоново заваряване на алуминий.

Газовият аргон трябва да бъде чист, купувайте цилиндри без атмосферен въздух. Ако редукторът на резервоара с аргон е от руско производство, се препоръчва да се постави дебит от 12-15 л / мин. И ако чешката марка, а след това достатъчно 8 литра.

Задаваме правилния дебит на газа

Пръчка за пълнене. Има няколко типа материали, два са широко търсени:

 • за заваряване на чист алуминий (№5356);
 • барове със силиций за съединения с примеси (№ 4043).
 • Таблица с номера на баровете и полетата им на приложение:

  Волфрамови електроди могат да се използват – универсални (AC / DC), цвят различен или само за AC заваряване (AC), боядисани в зелено.

  Минималният диаметър на електрода за заваряване с аргон на алуминий е 2,4 мм. Преди работа тя е заострена, като не се остри, но с леко тъпота. Особено не се опитвайте, по време на заваряването, тя ще вземе правилната си форма, подобна на капчица. Капчицата трябва да бъде с размерите на диаметъра на електрода, цветът да грее с равна сфера.

  Електрод с блестяща капчица

  Ако цветът е матов, тогава има малко газ или е нестандартно. Ако електродът се стопи, то е неправилно избрано. Необходимо е да поставите електрод с по-голям диаметър.

  При заваряване на алуминий се препоръчва използването на газови лещи (държач за клеми). Вътре в конструкцията се вкарва мрежа, преминаваща през която газът създава по-добра защита за волфрамовия електрод и заваръчната вана.

  В горелката се монтира държач за смяна

  Под лещите има специални дюзи с различни диаметри. Колкото по-голям е диаметърът на дюзата, толкова по-добра защита.

  Електродът от дюзата трябва да изпъква на 3-5 мм. При по-голям изстрел волфрамът се загрява все повече и по-бързо.

  Видео: за оборудването.

  Как да настроите устройството

  Нека разгледаме инструкциите за начинаещи по стъпките на пример за заваръчен инвертор Ironman 200 AC / DC.

  1) Най-лявата функция е настройката на баланса на променливотоковия ток (CLEAN WD.), Която има 2 поляризации – минус и плюс.

  В технологията на нашата връзка, полярността е 50/50, полярността се променя от типа задачи. Например, когато заварявате чист алуминий, балансът се регулира в отрицателния диапазон. Така че метал, вана, електрод ще бъде по-малко отопляван, а шевовете ще се окажат тънки и красиви. С оглед на малкото нагряване на електрода, той може да се смила по-рязко.

  За мръсния алуминий е по-добре да зададете положителен диапазон, така че нагряването на метала ще бъде по-силно и почистването на банята е по-добро.

  Наблюдавайте мярката: положителната половин вълна оказва неблагоприятно влияние върху волфрамовия електрод.

  Въз основа на диаметъра на електрода се коригира правилният баланс на променливотоковия ток.

  2) Следващата функция (CURRENT) е настройката на заваръчния ток. За заваряване с алуминий, например с дебелина 2 mm, е достатъчно да се установи сила от 60-65 A.

  3) Трети превключвател (DOWN SLOPE) – настройване на заваряването на кратера (бавно заглушаване на дъгата). Задаването на времетраенето на затихването на дъгата зависи от дебелината на метала. За 2 мм е достатъчно да поставите 3 секунди.

  4) Крайната функция (POST TIME), прочистване с газ, е необходимо за охлаждане на ваната, електрод и горелка в края на заваряването.

  Видео: за настройка на TIG.

  Подготовка на материали и технология на процеса

  Техниката на заваряване на алуминий се различава от другите видове метални съединения. Алуминият е термопроводим материал с ниска точка на топене.

  Забележка: в началото на работата детайлът трябва да се затопли правилно (като че няма достатъчно ток) и по време на процеса на заваряване алуминият бързо се прегрява (излишък от ток) – разгледайте тези нюанси.

  Как да почиствате детайла? Можете да използвате стоманена четка.

  Или обезмаслители:

  • ацетон;
  • алкохол;
  • специални почистващи препарати.

  Така че, заваръчни duralumin аргон за начинаещи на етапи. Вземете по-дебел сребърен материал, внимателно го почистете и се научете как да направите красив шев.

  В едната ръка поставете горелката и в другия пръстен за пълнене. С помощта на бутона на горелката осветете дъга, която ще пречисти метала и ще премахне оксида. Ваната е оформена, не бързайте да добавите пълнеж твърде бързо. Внимателно погледнете ваната и захранвайте жицата, когато е необходимо (както е направено правилно, погледнете снимката).

  Сервирайте пръта на върха на заваръчния басейн

  Изгаряйте горелката под ъгъл от 15 градуса. Забележете, че при продължителна работа ръката става уморена и ъгълът се променя.

  Шепът трябва да се окаже оребрен, от леко докосване на пълнежния материал.

  Може да се случи, че волфрамът се замърсява и заваряването ще се обърка (няма да работи). В този случай е необходимо да се почисти електродът.

  Тъй като ще стъпките стъпка по стъпка върху едно твърдо парче, можете да преминете към съединяване на две половини от алуминий. Чрез пробна версия и промяната на настройките на вашето устройство, вие ще овладеете тази сложна технология.

  От начинаещи, плахи, тромави, вие ще се превърнете в опитен специалист. За което аргон аргон заваряване, ще бъде лесно да се направи.

  Знайте, цената за 1 см от тази връзка започва от 45 рубли. След като сте усвоили техниката, ще можете да предоставяте такива услуги и да печелите допълнителни пари.

  видео:

  PS Това е инструкцията за начинаещи за начинаещи. Повярвайте ми, аргон заваряване алуминий у дома ще ви помогне много пъти. Успех при усвояването на метода!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *