Advice

Как да заваряваме мед с аргон? Технологични характеристики


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Заваряването на медта с аргон е най-ефективното съединение от медни сплави.

Всеки металообработващ трябва да се занимава с запояване и заваряване на медни продукти. Днес ще обмислим как да заваряваме медта с аргон!

съдържание

 • Малко теория
 • Подготовка на материала (почистване)
 • Заваряване с аргон (режим TIG)
 • Заваряване на медни тръби

Малко теория

Медта и неговата сплав (бронз и никел), дължащи се на електрическа и топлинна проводимост, антикорозията се използва в много индустрии. Точката на топене на материала е 1083 ° С. Топлопроводимостта на чистата мед е 2 пъти по-голяма от тази на алуминия, поради което при заваряване с аргон е необходимо добро нагряване на метала.

Но топлопроводимостта на медната сплав е вече по-малка, така че няма нужда от повишено нагряване.

Мед и сплави са разделени на няколко марки. За да се получи качествено заварено съединение, е по-добре да се използва деоксидирана или аноксична мед, те имат малко кислород.

Основните състави на добавки за медно заваряване с аргон са представени в таблицата.

Но на практика те обикновено използват подобни метали в състава (които могат да се намерят в домашния сервиз).

Също така, за по-добро топене и леене на метал, се използват пръчки с тънко покритие на слоя поток.

Подготовка на материала (почистване)

Заваряването на мед с аргон не може да се извърши без цялостно почистване на материала. Вземете абразивен инструмент и залепете залепената област с блясък. След това с всеки разтворител материалът се обезмаслява.

Подготовката на материала е важна процедура

Подход, който отговаря за почистването на медни продукти – това влияе върху качеството на връзката.

За да избегнете дефекти (не-сливане, включване на шлака), подгрявайте материала до температура от 350-600 ° С. Температурната разлика зависи от основния метал, пълнежа и отрязването на ръбовете. Определено от опита.

Видео: как да се подготви пукнатина от радиатор с мед за заваряване.

Заваряване с аргон (режим TIG)

Тази технология е най-добрата за уверенията на заварчиците, шевовете са чисти и издръжливи. Заваряването на медта с аргон се извършва от волфрамов електрод при постоянен ток. Но със сплав от алуминиев бронз е по-добре да направите свързването на променлив ток.

Текущите настройки на устройството се избират в зависимост от дебелината на продукта и диаметъра на електрода. Таблица за помощ:

В допълнение към аргона, е възможно да се използват азот, хелий и техни смеси като част от защитните газове. Всички тези газове имат своите плюсове и минуси. Но аргон, още повече в търсенето на заваряване.

Плочите за пълнене се избират според състава на материала. Но обикновено в домашен цех се използват медни кабели, извлечени от електрически кабели или трансформатори. Предварително, медната вена се почиства от лак с шмиргел и се обезмаслява с разтворител.

Е, ако произведената пълнителна тел е с по-ниска точка на топене от продукта, приготвен за заваряване.

Някои съвети на опитни заварчици:

 • добавете добавката преди горелката;
 • аргоновото заваряване за дебела мед може да се извърши без запълващ проводник;
 • Препоръчва се горелката да се изгаря с зигзаг, за да се осигури по-добра адхезия на метала;
 • тънък материал, така че да няма изгаряния, е необходимо да се готвят къси шевове с прекъсвания;
 • ако устройството без функция за „заваряване на кратера“, тогава горелката трябва да бъде изтеглена постепенно (разширяване на дъгата);
 • Заваряването с аргон се извършва във вертикално и хоризонтално положение на шева.

Видео: отопление и комбиниране на мед.

Заваряване на медни тръби

Когато медните тръби са свързани с аргон, токът е малък. Заваряването се извършва бавно, с отделни парчета шев, с припокриване не по-малко от 1/3. Захранващият проводник се избутва настрани от страничните движения на горелката. Принципът е прост:

 • да падне – да се простира;
 • добавете и разтегнете отново.

Ако заваряването на медни тръби се извършва чрез непрекъснат шев, възможно е да се изгори метал.

Най-добрият вариант е да имате устройство с импулсна функция. Токът може да се настрои повече, така че пълнежът да се разтопи бързо. Времето между импулсите трябва да се регулира, така че медта след импулса да има време да се охлади (защита срещу изгаряния). Също така, правилно задайте времето на функцията – „кратер заваряване“.

PS Заваряването на медни тръби или плоски продукти за всеки материал изисква избор на ток по метода на помпата. Желателно е да се правят проби върху материали, подобни на състава. Не разваляйте частта, която сте решили да заварявате.

Точно избраният ток трябва да извърши добро нагряване и проникване на медния продукт. Дупка и пори не трябва да бъде. Успех в усвояването на техниката!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *