Advice

Какво и как да лепираме алуминий с алуминий. Видове студено заваряване


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Алуминият и неговите сплави са един от най-разпространените метали в съвременния свят. Той има много предимства, поради които популярността му се увеличава, но употребата му се характеризира с редица недостатъци. По-специално, проблемът с крепежни елементи се превръща в препятствие.

Този метал не издържа на обикновените болтови връзки поради своята мекота. Може да се заварява с аргон, но изисква сложно оборудване и квалифициран специалист, който може да не е на разположение.

Следователно, в много случаи, особено когато съединението няма специални изисквания за якост на опън, студено заваряване за алуминий идва за спасяване.

съдържание

 • Какво представлява или видове заваряване
 • Предимства и недостатъци на заваряването чрез деформация
 • Предимства и недостатъци на заваряването с лепило

Какво представлява или видове заваряване

Всъщност терминът „студено заваряване“ се отнася до два различни начина, по които алуминиевите части са свързани помежду си.

Първият, често използван в завода, се основава на принципа на дифузия, т.е. взаимното проникване на молекулите на две твърди частици, когато са в контакт помежду си. Дифузията е принципно характерна за много метали, а в някои (алуминий, мед и някои други), процесът е по-бърз, отколкото в други.

Този процес се инициира чрез натиск. Под въздействието на натиск, молекулите на два различни алуминиеви компонента „се смесват“ помежду си, се образуват нови междумолекулни връзки и се образува достатъчно силен шев.

Друг начин за свързване на алуминиеви части е лепенето. Това е лепило за алуминий, което най-често се свързва с повечето хора със самата концепция за студено заваряване.

Как да лепираме алуминий с алуминий? Като цяло се използват различни двукомпонентни състави, чиято основа е епоксидна смола. Допълнителен компонент, осигуряващ здравина и адхезия към металите, е фино раздробеният стоманен прах, който се добавя към епоксидната основа непосредствено преди употреба.

Такива лепила могат да бъдат произведени в различни агрегатни състояния – или в течна или полутечна форма близо до гел или самата смола, или като смола – като мазилка маса от които формират правоъгълна или цилиндрични бара.

Всяка бара се състои от две вещества, които не се смесват помежду си. Смесването, което активира адхезивните свойства на мастика, се извършва в пръстите на човек непосредствено преди приложението.

видео:

Предимства и недостатъци на заваряването чрез деформация

Първият метод – студено заваряване под налягане – се използва по-често при щамповане на части във фабриката.

Основното му предимство е, че шевът е оформен от същия материал като частите, което намалява цената на конвейерното производство и позволява образуването на фуги, които са по-близки до силовите части.

Студено заваряване на алуминий под налягане, можем да кажем, висока температура. Тя позволява частите да издържат на същото ниво на нагряване като чистият алуминий.

Предимства на деформационното заваряване:

 • издържа на големи температурни разлики;
 • издържа много натиск (но не повече от метала може да издържи);
 • проявява устойчивост в корозивни среди;
 • не отделя в околната среда вредни вещества.

Основният недостатък е само необходимостта от специално оборудване за такива заварявания.

Има три основни начина за заваряване:

 • Butt.
 • Конци.
 • Point.
 • В първия случай две части се съединяват в пресата и се свиват силно по надлъжната ос.

  По този начин можете да заварявате елементи с локална докинг зона (малък размер). Процесът трябва да се вземе под внимание „загубата“ на материала след компресия: например, чрез заваряване по този начин два сегмента на котвата алуминиев би обща дължина 5-7% по-малко от общата дължина на индивидуално.

  видео:

  Методът на шева държи заедно две части с голяма дължина на шева, например две страни на един лист, образуващи тръба. Те се припокриват и се поставят под натискаща ролка. При завъртане ролката изстисква алуминиеви листове и ги притиска към опорната обувка, като се притиска един към друг. По този начин се образува единна шев.

  Недостатъкът на тази технология е, че самият шев е слаба точка в дизайна. Ето защо, когато се изисква да издържат на високи натоварвания, се използва метод на лопатката, при който ролката не е гладка, но се изпъква. Протекторите работят на издатини, които осигуряват локализирано налягане, а шевът не изглежда като линия, а като еднаква верига от точки. Той е по-силен от „гладкия“ шев.

  И накрая, действителният точков метод – върху два припокриващи се листа или алуминиеви плочи, силата на действие се осъществява в няколко местни точки от суперхидрични обекти – удари.

  Когато се изтласкат в алуминий и след това се екстрахира, се образува заварена точка. С правилното изчисляване на геометрията на тези точки и големината на деформиращия ефект е възможно да се постигне много високо качество на връзката с минимална загуба на метал.

  Отбележете, че когато челно заваряване антиоксидант лечение, т.е. абразия окислява повърхностен слой се извършва едновременно с процеса на заваряване във всички други необходими предварително почистени повърхности на заварените части оксиди.

  Предимства и недостатъци на заваряването с лепило

  Основното предимство на всякакви лепкави съединения е удобството за използване в ежедневието, за лични нужди, включително при производството на строителни работи с изискванията за стегнатост. Можете да изберете лепило със специални добавки за заваряване при висока температура. Този метод за свързване на алуминиеви части е много прост и евтин.

  Как да лепираме алуминий с алуминий? Ако използвате пръчка от двукомпонентна мастика, просто отрежете необходимото количество от нея и я разбъркайте в пръстите си, докато масите се размесват и омекнат.

  Обезмаслете повърхностите, които трябва да бъдат залепени заедно, ацетон или друг разтворител, избършете и нанесете. Пластмасовата маса ще има всякаква форма и ще запълни всяка дупка, така че тя може да се използва за уплътняване на пукнатини в алуминиеви части, инсталиране на санитарни елементи и други нужди в практически всяка област.

  Ако използвате съединение с течна основа, следвайте инструкциите, просто разбъркайте металния прах с епоксидна паста, докато се получи пластмасова маса и продължете както е описано по-горе.

  видео:

  Ако заслугата за такова заваряване е удобството за използване и ниските цени на съединенията, недостатъците са много по-големи.

  Заварени в студено с помощта на мастика или лепило части не могат да бъдат подложени на тежки товари, особено за разкъсване. Лепилото осигурява стегнатост, но не е в състояние да издържа на силен натиск, въпреки че има отделни съединения, формиращи много силна връзка. Цените за тях, разбира се, по-високи.

  Високите температури, особено температурните падания, не могат да бъдат толерирани от който и да е състав. Трябва да се внимава да се справите с детайлите, които трябва да бъдат залепени, особено за обезмасляване – всички мазнини намаляват адхезионните свойства на лепилото.

  Времето за пълно втвърдяване на лепилото обикновено е от 2 до 2,5 часа. Необходимо е да приготвите точно толкова лепило, колкото искате да използвате в даден момент, в противен случай (особено за течни лепила), то ще се втвърди и съдовете, в които е приготвено, ще трябва да бъдат изхвърлени. Освен това, за да се избегне отравяне по двойки, се препоръчва да се използва респиратор по време на работа.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *