Advice

Технология на алуминиева заварка чрез полуавтоматична машина със собствени ръце


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Алуминиевите конструкции са леки, устойчиви на корозия и лесни за монтаж с хардуер.

Също така е възможно заваряването на този материал, но е много трудно да се извърши операцията, като се използват конвенционални заваръчни материали и устройства. За качествено свързване на алуминий по метод на заваряване понякога се използват полуавтоматични устройства.

Как се заварява полуавтоматичният алуминий и какви материали се използват, ще бъдат разгледани допълнително.

съдържание

 • Специални свойства на алуминия
 • Основни правила за висококачествено заваряване с алуминий
 • Заваряване на алуминий с аргон
 • Настройване на машината и използваните материали
 • Заваряване на алуминий чрез постоянен ток с обратна полярност
 • Предимства и недостатъци на аргоновото съединение

Специални свойства на алуминия

За правилното извършване на заваръчни операции е необходимо да знаете характеристиките на този материал. Сред най-важните физични и химични свойства на алуминий са следните:

 • при загряване не променя цвета;
 • алуминият и неговите сплави имат твърде широк диапазон от температури на топене;
 • топлопроводимостта на метала е няколко пъти по-висока от тази на стоманените сплави.

Неосъзнатият заварчик трябва да съзнава горепосочените характеристики на метала и да спазва предпазните мерки, за да избегне нараняване или повреда на заварената повърхност.

При извършване на заваръчни операции е необходимо да се вземе предвид образуването на оксидния филм, който се топи при много по-висока температура от основния метал.

За да се разтопи оксидния слой и да не се повреди металната повърхност, препоръчително е правилното подготовка на материала и спазването на основните правила за заваряване на ниско топим метал.

Основни правила за висококачествено заваряване с алуминий

Заваряването на алуминий има характеристики, които трябва да се вземат предвид при работа.

Основните задачи на заварчика:

 • Отстранете оксидния филм от заварената повърхност. За тази цел можете да използвате механичен метод. Работата може да се извърши с обикновена метална четка. Все пак е възможно да се отървем от химически огнеупорен филм или да включим на заваръчното устройство пулсов режим на работа. Полуавтоматичен с импулсен режим на работа позволява по-добро отстраняване на оксидния слой чрез незабавно нагряване на повърхността до точката на топене.
 • Уверете се, че металът се нагрява в желания температурен диапазон. Трудността при заваряването на алуминий е, че с по-висока топлопроводимост на метала неподготвеният специалист може да направи сериозна грешка, която е прекомерното нагряване на малка площ от заварената повърхност. В този случай може да възникне мигновено изгаряне на алуминий, с невъзможност за възстановяване на предишната геометрия на обработвания детайл. За да се избегне такава ситуация, заварчикът трябва да може правилно да избере режима на подаване на телени мрежи и размера им.
 • Предотвратяване на метални повреди по време на охлаждане. Алуминият има значително линейно свиване по време на охлаждането, за да се предотврати деформация на метала в мястото на образуване на заваръчния шев, е необходимо процесът на заваряване да бъде завършен с по-малък ток. За да започнете заваряването, напротив, е необходимо с подаването на по-голям ток бързо да проникне в оксидния филм.
 • видео:

  Заваряване на алуминий с аргон

  Връзката на алуминий в аргон има неоспорими предимства пред метода, при който се използва специален проводник за заваряване без газ.

  Видео: технология без връзка.

  Работата с алуминий в защитна газова среда ви позволява да получите по-добра заварка, която ще осигури абсолютна плътност между заварените части.

  Добър резултат при използването на заваряване с аргон може да бъде постигнат само ако полуавтоматичната машина е правилно настроена и са закупени качествени консумативи. Качеството на майстора е също от голямо значение за изпълнението на заваряване с аргон.

  Ако работата се извърши за първи път, тогава като пробна версия се препоръчва да експериментирате първо с ненужни алуминиеви части.

  Процесът на заваряване трябва да се извърши в следната последователност:

 • Отстранете оксидния филм с метална четка или разтворител.
 • Заварете заварените части до + 150-300 градуса, в зависимост от дебелината.
 • Поставете горелката на заварената повърхност, запалете дъгата и заварете метала.
 • Когато алуминият е заварен, е необходимо да се гаси дъгата и да се изчака до пълното спиране на подаването на газ.
 • При извършване на заваряване в среда с въглероден диоксид, последователността на операциите няма да се промени, но сложността на работата ще се увеличи значително, поради прекомерното образуване на оксиден филм по време на заваряване на метала.

  Независимо от типа инертен газ, използван за алуминиево заваряване, горелката над повърхността, която трябва да бъде съединена, трябва да се движи много гладко.

  Процесът на заваряване на този вид метал не е труден, но само ако заваръчните полуавтомати за алуминиево заваряване са правилно настроени. Трябва да се обърне голямо внимание на избора на материали за пълнене, използвани в ставата.

  видео:

  Настройване на машината и използваните материали

  Ако полуавтоматичната настройка е правилно извършена, можете да постигнете равномерно шев и няма секции с изгаряне на метала.

  На първо място е необходимо правилно да настроите напрежението и тока. Приблизителните стойности са, както следва:

  • при дебелина на заварения метал от 2 мм – напрежение 15 V;
  • сила на тока 140-150 A.

  Тя трябва да съответства на типа алуминиева сплав. Обикновено се използва тел с диаметър от 0.8-1.2 мм.

  Горните стойности на настройките на машината за заваряване се осредняват и могат да се коригират както в голямата, така и в по-малката страна по време на процеса на заваряване.

  видео:

  Заваряване на алуминий чрез постоянен ток с обратна полярност

  Използването на променлив ток за заваряване на алуминий е най-често използвано, но е възможно да се извърши работата не по-малко качествено, използвайки постоянен ток с обратна полярност.

  Този вариант на заваряване с аргон на алуминий се извършва в следната последователност:

 • Отрицателен контакт е свързан със заварените части и положителен към електрод.
 • Включете доставката на екраниращ газ.
 • Заваръчният метал се извършва на вертикален наклон на горелката не повече от 20 градуса.
 • При извършване на заваръчна работа с постоянен ток с обратна полярност се препоръчва да не се откъсва горелката от заварената повърхност с повече от 15 мм, в противен случай дъгата може да се смекчи. Технологията на операцията не позволява на кислорода да влезе в заваръчния шев, което позволява качествена връзка без да се образуват кухини и примеси в метала.

  Като инертен газ този метод използва аргон или друг инертен газ.

  видео:

  Предимства и недостатъци на аргоновото съединение

  Заваряването на полуавтоматичен алуминий в аргон със собствените си ръце има както плюсове, така и значителни недостатъци.

 • Предимството на метода е способността да се контролира по-добре процеса на изхвърляне на дъгата, като се избягва прекомерното нагряване на метала, като в същото време бързо се топи алуминиевата повърхност в кръстовището. Благодарение на използването на инертен газ е възможно да се получи по-добър шев без порьозност и външни примеси.
 • Недостатъкът на метода е високата цена на оборудването и консумативите.
 • Ако трябва да направите малко работа, е по-евтино, по-бързо и по-лесно да използвате услугите на професионални заварчици.
 • Методът за свързване на алуминиеви части изисква правилна подготовка на настройките на материалите и оборудването, което не е лесно за начинаещия майстор да прави. Ако се вземе решение за самостоятелно овладяване на аргоновото заваряване на алуминий, съветите и видеото, представени в статията, ще позволят правилно да се приложат основните настройки на оборудването и да се изберат консумативи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *