Advice

Почистване на ръжда от метал у дома


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Ръбът, образуван върху метала в резултат на излагане на кислород, е често срещано явление. Това става особено бързо, ако обектът е във вода или при условия на висока влажност. Такъв пилинг слой не може да бъде премахнат с традиционните почистващи препарати, така че трябва да се научите как да почистите ръждата от метал.

Има няколко начина да се справим с тази задача. Най-ефективни са химическият и механичен метод. Ако се появи само корозия и няма време да погълне материала, понякога е достатъчно да изтриете обекта с твърда четка. Въпреки това, по-често е необходимо да се обърне внимание на по-сериозни средства.

съдържание

 • Химикали: авто почистване
 • Други химикали
 • Средства с инхибитори
 • Използване на импровизирани средства
 • Сода и картофите
 • Какво можете да купите в магазина
 • Други методи за контрол на корозията
 • Оригинални средства за контрол на корозията

Химикали: авто почистване

Най-лесно е да почистите метални продукти от ръжда с различни химикали.

Такива методи са най-ефективни, но и най-големи рискове както за самия човек, така и за субекта.

Обърнете внимание! Работата трябва да се извършва с помощта на гумени ръкавици, респиратор, очила и други средства, които ще ви помогнат да се предпазите от директния контакт на веществата с кожата и с вредните си газове.

В автомобилните магазини без усилие ще бъде възможно да получите специален почистващ препарат.

 • Продуктът, от който е необходимо да се премахне корозията, се почиства предварително с метална четка.
 • След това приложете почистващо средство.

След пет минути вече може да се измие. Понякога за пълно почистване трябва да повторите процедурата няколко пъти.

видео:

Други химикали

В случай, че корозионният слой е незначителен, е възможно да се опитате да се справите с гнездо или четка, потопена в керосин, наистина да го замените с моторно масло.

Ефективно ще бъде специално решение, приготвено от собствените си ръце. Рецепта за домашно почистване на ръжда с метал:

 • чаша вода,
 • 50 g сода каустик,
 • 50 g амоняк,
 • 250 g формалин (40%).

Тази смес се разрежда в 1 литър вода. Вътре се поставят елементи, които трябва да бъдат почистени. Преди това те трябва да се измият, за да се отстранят замърсяванията и мазнините. Времето на престой в разтвора варира в зависимост от степента на корозия – ръжда понякога се десет минути, а понякога и през 30. След приключване на процедурата необходимо отново се промива и се суши продукти.

Оксалова киселина е ефективно средство срещу ръжда.

Както и при други подобни вещества, е необходимо да се използват защитни средства като респиратор и ръкавици.

 • Обектите се измиват и изсушават.
 • Приблизително пет чаени лъжички киселина се добавят към чаша топла вода.
 • В готовия разтвор продуктите се поставят в продължение на двадесет минути.
 • След това ръждата се отстранява допълнително с твърда четка, след което се измиват и сушат предмети.

  видео:

  Средства с инхибитори

  Редица химикали не могат да се използват за премахване на ръжда без инхибитори. Така наречените вещества, които донякъде потискат реакцията или забавят курса си.

  Обърнете внимание! Ако използвате следните рецепти без инхибитор, тогава можете сериозно да повредите продукта.

  Различни киселини се използват за работа. Най-често използваните солна, фосфорна или солна киселина, въпреки че са възможни други опции.

  Избраната формулировка се смесва с вода и след това се добавя уротропин, за да се намалят възможните отрицателни ефекти.

  Ако е необходимо да се премахне корозията от голям елемент, тогава се използва четка, а ако ръждата е на малки части, те са напълно поставени в разтвор.

  Как да почистите метала от ръжда с киселини:

 • Киселината се разрежда с вода, така че концентрацията да е 5%.
 • За всеки литър вода се добавят 0.5 g уротропин.
 • Понякога е възможно този инхибитор да се замени с обикновен картофен растеж, въпреки че е по-трудно да го намерите. Стъблата се поставят в трилитров буркан, така че да е наполовина пълен. След това се излива с избраната киселина (най-често използваната солна или солна киселина) и се разбърква в продължение на двадесет минути.

  видео:

  Използване на импровизирани средства

  Ако предварително знаете какво да премахнете ръждата от метал у дома, проблемът може да бъде решен бързо и без силни химикали. По-често тези методи изискват много повече време и понякога не дават достойни резултати, но се различават по отношение на достъпността и безопасността.

  След това разтворете ръждата у дома:

 • Бял оцет. Той се използва широко за премахване на корозията от метални продукти. Достатъчно е да поставите обект в течност и да изчакате няколко часа. Тогава остава само да се премахне ръждата, която ще прилича на паста.
 • Ако размерът на продукта не ви позволява да го поставите напълно в оцет, можете просто да го излеете на повърхността. Друг вариант е да избършете с влажна кърпа.
 • Бял оцет ще бъде и отговор на въпроса, а не да изтриете ръждата от метала. Ако поставите алуминиево фолио в него, то ще създаде един вид четка за премахване на корозията.
 • Ако не е налице бял оцет, можете да използвате обичайното. Предимството на този метод е, че няма нужда от цялостно почистване на продукта, но има и недостатък. Като правило, за да може ръждата да излезе, трябва да чакаме малко повече от един ден.
 • видео:

  Друг инструмент, който помага да се справи с проблема – лимон или вар, както и сол.

  Тя поръсва ръждясалия продукт по такъв начин, че се получава гладък слой. След това изцедете сока от лимон или вар върху повърхността. В това състояние обектът трябва да лежи в продължение на три часа, след което да се почисти. За това можете да използвате вар.

  Сода и картофите

  Сокът за хляб е съставка, която винаги е в дома на почти всеки човек. От него можете да създадете специална паста, която ще ви помогне в борбата срещу ръждата. За това веществото просто се смесва с вода, докато не достигне необходимата степен на плътност.

  • Получената паста се нанася равномерно върху металния предмет.
  • Необходимо е да дадете на продукта време за офорт, а след това можете да използвате четка за зъби за почистване.
  • Няма строги правила за количеството вода, за да се създаде паста. Достатъчно е да се получи такава смес, която ще бъде удобна за използване.

  В допълнение към сода, почти винаги в къщата можете да намерите картофи и сапун за пране. Те трябва да разтриват половината корени и да ги сложат върху метала. Така че те ще трябва да легнат няколко часа.

  На Съвета. Ако има нужда от повторна процедура, не е необходимо да се вземат нови картофи. Достатъчно е да отрежете малък слой и отново да приложите сапуна.

  Ако няма домашен сапун в дома, той може да бъде заменен с паста, направена от сода, както в предходната рецепта, или с конвенционално решение.

  Какво можете да купите в магазина

  Ако средствата, създадени от собствените си ръце, не могат да се справят със задачата, тогава ще трябва да купите специални разтворители за ръжда. Произвеждат се от различни производители, но най-често основният компонент е фосфорната или оксаловата киселина.

  Обърнете внимание! Такива течности са потенциално опасни, така че не трябва да забравяте за защитното оборудване.

  Опаковката винаги показва как да използвате правилно този разтворител. Дозите и времето на действие може да са различни, така че е по-добре да проверите отново инструкциите за всеки нов флакон.

  Основните недостатъци на такива разтворители са тяхната висока цена и форма на освобождаване. Като правило с тяхна помощ е възможно да се премахне ръждата само от малки продукти, а за почистване на по-големи, човек трябва да прибегне до други средства.

  Други методи за контрол на корозията

  Ако трябва да премахнете корозията от неръждаема стомана, можете да изтриете продукта с мек пилинг или друг подобен материал. След това мястото се обработва с крушка и се измива с вода.

  Механичните методи на влияние също са доста ефективни. Техните недостатъци се състоят в необходимостта от достатъчно физическо усилие и не всички необходими инструменти могат да бъдат намерени в дома.

 • Отстранете ръждата с помощта на стоманена четка. Ще е необходимо продуктът да се търка доста твърдо и дълго, а това често нанася повреда на повърхността.
 • Проблемът се решава чрез електрически инструмент за смилане. Той е идеален за работа с големи метални изделия. Необходимо е да започнете с най-големите зърна, като постепенно се премествате към най-малките.
 • Ръшът може да бъде изтрит почти от всеки метален инструмент, но след това трябва да премахнете драскотини, например, като използвате шкурка.
 • Друг известен метод е лимонената киселина, която се поставя в пластмасов контейнер. Вътрешната гореща вода се излива в такова количество, че в нея се поставя обектът, който трябва да се почисти. Когато реагирате с ръжда, течността трябва да започне да се балира. Най-добре е да изчакате нощта преди измиване и изсушаване на продукта.

  Оригинални средства за контрол на корозията

  Съществуват редица доста оригинални продукти, които ще помогнат за премахването на малко количество ръжда. Например можете да използвате всички известни Coca-Cola, които включват фосфорна киселина.

  Ако обработвате фолиото с напитка, може да се използва като отлична четка против ръжда.

  видео:

  Това е интересно! Някои видове кетчуп или доматен сос също почистват металните продукти. Те се нанасят върху корозия за период от десет минути, а след това обектът се избърсва, измива се и се изсушава.

  Alka-Seltzer е известно на всички като лек за махмурлук.

  Също така е подходящ за борба с ръжда, която се появява на алуминиеви чинии.

  • Което се поставя в достатъчно количество вода.
  • Разтварят се около 5 таблетки Alka-Seltzer (можете да правите повече, ако го изискват размерът на продукта).
  • Остава само да изчакаме около десет минути.
  • По това време ръждата трябва да бъде отделена от съдовете колкото е възможно повече и само ще бъде необходимо да се измие и да се изсуши.

  PS Често е необходимо да се използват няколко метода за борба с ръждата, за да се постигнат резултати. Най-добре е обаче металът да се съхранява в сухо състояние, за да се предотврати появата на корозия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *