Advice

Описание на технологията на студено поцинковане на стоманени конструкции


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Продуктите, изработени от железни сплави, изложени на влага и въздух, са корозирали. За да се предпази от тях, повърхностите на стоманените конструкции са покрити с цинков състав.

Доскоро бяха използвани три версии на защитното покритие:

 • горещо поцинковане – потапяне на метални изделия в стопилка на основата на цинк;
 • напръскване на частици от стопен цинков състав;
 • термична дифузия на цинков прах, нанесен върху повърхността при високи температурни условия.
 • Всички тези методи са трудоемки, изискват специално оборудване и не могат да се използват за всички метални конструкции, тъй като те имат ограничения за техните размери.

  Алтернатива на тези методи на цинково покритие е технологията на студено поцинковане.

  съдържание

  • Какво е студено поцинковане?
  • Предимства на студено поцинковане на метали
  • Физикохимично обяснение на процеса на студено поцинковане
  • Етапи на технологията на студено поцинковане на метали
  • Състави, използвани за поцинковане
  • Нанасяне на боя студен цинк
  • заключение

  Какво е студено поцинковане?

  Под студено поцинковане се има предвид покритието на стоманената повърхност с цинк-съдържащ състав чрез обичайния метод за нанасяне на бои, лакове и други материали. В състава на такива покрития основният компонент е цинков прах, имащ висока дисперсна структура.

  Цинкът се окислява при контакт с въздух и влага, първоначално приема им разрушителен ефект чрез отклоняване от унищожаване на желязо в сплавите, и след това образува силен филм, механично предотвратява проникването на влага и корозия на метала служи като защита.

  Предимства на студено поцинковане на метали

  Технологията на студено поцинковане дава много предимства:

  • тя е проста в изпълнение;
  • не се нуждае от сложна технология и специални зони, както при метода за горещо покритие;
  • Боядисването може да се извършва на продукти от всякакъв мащаб, без тяхното разглобяване и директно на мястото на тяхното местоположение;
  • методът позволява боядисване в температурния диапазон от -20 ° C до + 40 ° C;
  • осигурява висококачествена защита по време на експлоатационния живот;
  • има високопроизводителни характеристики: устойчивост на абразия, висока адхезия към покрития субстрат, механична и термична стабилност, способност за самолечение.

  Физикохимично обяснение на процеса на студено поцинковане

  Корозионната защита на металните повърхности чрез метода на студено покритие с цинков състав се основава на катодната защита на сплавите с помощта на електрони, заимствани от цинк. Неговата същност се крие във факта, че при окислението цинкът защитава от корозионно желязо или неговата сплав.

  Образуването на ръжда FeO (OH) се извършва по следния начин:

 • В резултат на корозия металните молекули се разлагат в отрицателни електрони и положителни катиони. Схемата на тази реакция е, както следва: Me = Me z + + z e-
 • Свободните електрони, взаимодействащи с кислород и вода, образуват алкална група (ОН-): 02 + 2 Н2О + 4е- = 4OH-
 • Йоните от тази група реагират с катионите, за да образуват стабилно съединение: x Me Me z + + y OH- = Me x (OH) y
 • В случая на желязо, това е FeO (OH) – ръжда.
 • Когато реакцията окисление на друг метал, в този случай, цинк е част от защитен състав, формирането на електрони, необходими за намаляване на кислородни молекули, той поема и желязо се окислява престане.

  Важно условие е осигуряването на електронна пропускливост между цинка и желязо, без което не е възможно движението на електрони, образувани в цинк към желязото.

  Обяснение на корозионната устойчивост на цинковия състав при нанасянето на неговата стоманена (желязна) повърхност се крие в ниския електрохимичен потенциал на цинка в сравнение с желязото. Тази цифра за цинка е -760 mV, а за желязо – -440 mV.

  В присъствието на влага, цинкът се превръща в анод по отношение на желязото (катод), давайки му електрони: Zn-2e * Zn2 +, + 2OH –

  Намаляването на хода на корозията на желязо се дължи на влиянието на алкална група (ОН-), която неутрализира процеса на окисляване.

  Причината за използването на цинк като защитен слой за стоманени повърхности е, че той е склонен да корозия с много по-бавно желязо в много среди.

  Цинкови студени покрития имат два вида защита:

  • защитник, в случай на отдръпване на цинкови електрони до катод на желязо;
  • Бариерата, която защитава подобно на обикновена боя.

  Жертвен защита се извършва в началния етап, след прилагане на състава, когато тя все още не е оформен под формата на стабилна филм и има порест характер, което позволява влагата да достигне (желязо) стоманената повърхност. Това осигурява условията за електрохимична реакция между желязо и цинк. Освен това, тъй като цинковите соли запълват порите, се образува защитен филм и естеството на защитата става бариера.

  Важно свойство на цинковия филм е способността му да се саморегулира, ако неговата цялост е случайно нарушена. Влажността, която е влязла отново, провокира електрохимична реакция, която продължава докато се образува нов филм, възстановявайки целостта на покритието.

  Етапи на технологията на студено поцинковане на метали

  Спазването на всички етапи на работа по цинкова защита на металните повърхности е ключът към тяхното добро качество.

  Етапите на работа трябва да включват:

  • Проверка на работната повърхност и избор на метод на боядисване;
  • подготовка на повърхностния слой за поцинковане;
  • студено поцинковане;
  • контрол на нанесения цинков слой върху качеството.

  Първо трябва да проверите и прецените областта, която ще бъде покрита със защитен слой, за да изберете рационален начин за боядисване и да подготвите необходимото количество материали и необходимите инструменти.

  Отговорният етап е качествената подготовка на самата повърхност. Това включва: почистване от прах и мръсотия, отстраняване чрез абразивно третиране на старите покрития, малки неравности и ръжда, а също така дава на повърхността груб вид.

  При наличие на мазнини, обезмасляване трябва да се извършва с помощта на специални разтворители. След абразивно третиране, всички следи от абразив трябва да се отстранят, ако се използва хидроабразивно третиране, повърхността трябва да се изсуши чрез издухване със сгъстен въздух.

  Важно: Полагането на цинково покритие трябва да се извършва на суха, чиста повърхност!

  Поцинковането на металните конструкции трябва да се извършва при температурата, определена в характеристиките на използвания състав. В този случай е необходимо да се предотврати образуването на кондензат отгоре на метала.

  Оцветяването се извършва чрез нанасяне на агента с четка, чрез напръскване или потапяне в приготвения състав. Нанесете покритието по-добре на няколко слоя, предварително ги изсушете.

  След изсушаване цинковото покритие трябва да бъде оценено за качество чрез визуална проверка и специални устройства за управление. Визуално оценена декоративната привлекателност на повърхността: отсъствието на небоядисани петна и дефекти.

  Използвайки устройството, се проверява дебелината на защитния слой и неговата адхезия към конструктивната повърхност.

  видео:

  Състави, използвани за поцинковане

  Предпазните цинкови продукти, които са представени в обхвата на материалите, се подразделят на естеството на свързващия компонент. Те са от два вида: с органично и неорганично свързващо вещество.

  Органичните съдържащи цинк покрития са:

  • епокси;
  • уретан;
  • алкиден;
  • хлориран каучук.

  Неорганичните покрития са представени от силикатни материали, съдържащи цинк.

  Съставите за студено поцинковане се разделят на броя отделно опаковани вещества, които трябва да бъдат смесени. Те могат да се състоят от един, два и три отделно опаковани компонента. Органичните съединения са предимно еднокомпонентни, затова са лесни за употреба и имат дългосрочна защитна способност.

  Неорганичните силикатни покрития се отличават с тяхната издръжливост, независимо от дебелината на покритието. Но съществен недостатък на силикатните покрития е необходимостта да се извърши висококачествена подготовка на стоманени повърхности преди нанасяне на покритие.

  Независимо от разнообразието на покриващия състав, качеството му до голяма степен зависи от главния цинков компонент, който е фин прах. Сухият филм, в съответствие с международните стандарти, трябва да съдържа не по-малко от 94% цинков прах с размер на частиците от 12 до 15 μm и 88% – с размер на частиците от 3 до 5 μm. Параметрите на частиците и количественото съдържание на цинк определят главната роля в качеството на покритието.

  видео:

  Нанасяне на боя студен цинк

  Благодарение на удобното приложение на студения метод за нанасяне на цинков състав и надеждността на покритието, тази технология има широки приложения. Използва се боядисан студен цинк:

 • За покриване на черни метали, които се използват в конструкции, използвани в открити атмосферни условия, в студено и горещо време, както и в морски климат. Например, такова защитно покритие се използва за изграждане на мостове, изграждане на метални конструкции.
 • За тръби с различни цели, включително газопроводи.
 • За защита на резервоари, както и на битови продукти.
 • За боядисване на радиатори, водопроводни тръби.
 • Тази боя понякога се използва като грунд преди нанасянето на боята за довършителни работи, но основно като самостоятелно покритие на повърхността.

  заключение

  С правилния избор на висококачествени бои на основата на цинк. Обща предварителна подготовка на повърхностния слой за работа. Неговото изпълнение в съответствие с технологията на студено поцинковане на метали, живота на поцинковани конструкции и продукти не е по-нисък, отколкото при горещо покритие.

  видео:

  Защитата от студен цинк може да се използва на всякакви достъпни места, включително на производствени обекти, както за пълно и частично боядисване на стоманени продукти, така и за него.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *