Advice

Как да използвам нитове: видове инструменти за занитване на нитове


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

В промишлеността една от основните операции е комбинацията от структурни елементи и части.

Един от начините е да се свържете с нитове. Използва се, когато няма възможност за заваряване на конструктивни елементи и има много предимства пред него. За да се изпълни такава технология, има специален инструмент за занитване на нитове.

съдържание

 • Какво представлява нитът и неговите видове
 • Видове устройства и тяхната цена
 • Устройство на нитове с нитове
 • Етапи на свързване с нит

Какво представлява нитът и неговите видове

Zaklepochnik нарича специален инструмент (акари), работещ на принципа на пистолета, която е предназначена за свързване на структурните елементи и техните отделни компоненти, когато дебелината им, когато се комбинира не надвишава 10 mm.

По принцип, използвайки такъв механичен пистолет, фиксират детайлите отвътре. Ръчният нит е лостов инструмент под формата на пистолет, състоящ се от 2 части:

 • пружинен механизъм, предназначен да изтегля вътрешната част;
 • лостовата система, която служи за създаване на усилие.

Днес на пазара има два вида инструменти за занитване: резбовани и изпускателни.

Инструменти за извличане

Инструменти с резба

Ръчният винторез на типа рисуване работи въз основа на използването на сила на изтегляне за фиксиране на нита. Под действието на силата на лоста, нивелиращият прът се изтегля в неговата тръбна част и се разширява с главата на пръта. От външната страна, нитратната глава също изравнява и създава силно закрепване на частите.

Принципът на действие на ръчния нит на винтовия тип е същият, само отдръпването на топчето в работната част става не чрез сила, а чрез завъртане на конеца в тръбната част на нита. Това означава, че използва метода за фиксиране на главата чрез завъртане на дръжката. Този метод не се използва често и е основно необходим за фиксиране на части с малка дебелина.

В допълнение с пистолет обикновено се продават дюзи с различни диаметри и дължина на опашката.

видео:

Видове устройства и тяхната цена

По тип на задвижващото устройство, нитовете се разделят на:

 • пневматичен;
 • механични (ръчни);
 • електрически;
 • батерия;
 • Пневмохидравлични.

Най-популярни в ежедневието са устройства с механичен диск. Такива инструменти имат две версии на модификация. Едната включва работа с едната ръка, а другата със силата на използване на две ръце.

Към устройствата с „едно въоръжение“ също се носи моделът на инструмента, наречен „акордеон“.

Цената на занитване зависи от производителя, начина на свързване, модела и устройството. Непрекъснатите марки на инструменти струват повече от продукти на неизвестни производители.

Също така пневматичните, електрическите, пневмохидравличните и акумулаторните устройства са много по-скъпи от ръчните, тъй като те имат по-сложен дизайн. Те се използват главно в промишлен мащаб.

видео:

Устройство на нитове с нитове

За да разберете как да използвате ръчния плуг от тип изпускателна система, трябва да знаете устройството на крепежни елементи, които са нитове, специално проектирани за този тип закопчаване.

Такъв нит е представлява крепеж, състоящ се от два елемента: куха цилиндрична тръба, която има глава и метален прът в края си. Кухият цилиндър се нарича нивелирано тяло (втулка). Диаметърът на този цилиндър е размерът на нита.

Кухият отвор във вътрешността на цилиндъра минава през цялото тяло, включително и главата му. Металната пръчка представлява вида на нокът със заоблена капачка. Той се вкарва в цилиндричен отвор и се прибира до спирачката на главата с помощта на скоба.

Втулките с резба, предназначени за изтеглящия ръчен винтовер в цилиндричното тяло, са резбовани. Пръчката има резба и е вкарана в цилиндъра чрез завинтване.

За да се създаде силна връзка във винта или винта най-често се завинтва. Понякога такъв нит се нарича изпускателна тръба. Смята се, че е по-трайна, отколкото просто изпускателна система.

Нитовете за свързване на отработените газове са направени от различни материали. За случая използвайте стомана, алуминий или медни сплави. Много е важно материалът на облицовката да не причинява корозия на метала, от който са направени съединителните части. Това означава, че когато са в контакт, те не трябва да образуват двойка катоден-анод.

Пръчката трябва да бъде изработена от стомана, чиято якост значително надвишава якостта на тялото. Цилиндърът на нотираното тяло може да има различни размери на диаметър и дължина. Тези размери са основните характеристики на тези продукти. Те обръщат внимание преди всичко при избора. Диаметърът на цилиндричното тяло трябва да съответства на отворите за закрепване.

За да може цилиндърът да влезе свободно в дупката, той трябва да е малко по-голям от диаметъра на тялото на нивото. Обикновено грешката е 0.1 – 0.2 мм. Дължината на тялото трябва да се състои от общата дебелина на частите, които ще бъдат съединени, и от размера на нита. За тази цел е необходимо да се осигури надбавка до 1 мм.

Етапи на свързване с нит

Как да използвате riveter, можете да разгледате пример за извършване на ръчно закрепване на частите. Процесът на свързване трябва да се извърши в следния ред:

 • подготовка на повърхности;
 • маркировка и пробиване на дупки;
 • монтажни крепежни елементи.

Подготовката на повърхностите включва внимателно подравняване, така че детайлите да се разтриват максимално един срещу друг.

За да пробиете точно отвори без изместване, те трябва да бъдат поставени на плоска равнина, по-добре е да вземете детайла от дърво и сигурно да го поставите. След това маркирането на местата с дупки се извършва. След това с помощта на бормашина извършват сондажите си, спазвайки максималната точност на позициониране на всички свързани части.

За размера на отвора, който да съответства на необходимите параметри, е необходимо да вземете малко с диаметър малко по-голям. Например, за да се получи отвор с диаметър 3,8 мм, свредлото трябва да има диаметър 4 мм.

След пробиване на дупки, трябва да „опитате“ на избраните крепежни елементи. Главата на нивото трябва да е плътно прилепнала към повърхността около ръба на дупката и да я покрие напълно.

Инсталиране на нитове

Монтажните нитове са, както следва:

 • Цилиндричното тяло на нивото се вкарва в пробитите отвори на свързаните части;
 • Прътът, минаващ през цялото тяло, се хваща от устните или от главата на нита на инструмента за занитване в основата на цилиндровата глава;
 • с помощта на силата пръчката постепенно се простира през новото тяло, разширявайки го с главата (главата) и деформирайки края на цилиндъра. По този начин обратната широка част на нита е оформена на вътрешната повърхност на свързаните части.
 • Когато силата на нита достигне определена стойност и връзката на частите е достатъчно силна, останките на продълговатия прът се прекъсват.

При работа с ръчен нитове обикновено се изискват няколко превключвания на лоста, за да се постигне желаният резултат. След края на процеса, едната страна на съединението ще има главата на тялото на нивото, а другата ще има сплескания край на цилиндъра под формата на венчелистчета.

видео:

PS Сега можете лесно да свържете детайлите с механични кърлежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *