Advice

Как да разтопите алуминий у дома в различни форми


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Алуминият е метал, който се използва широко в промишлеността и ежедневието.

Той произвежда не само части от самолети и кораби, но и ястия и други прибори. Следователно, често съществува необходимост от самостоятелно производство на алуминиеви части, които са извънредни.

За да се произведат от нея продукти от леярството в условия на занаятите, алуминият може да се стопи при относително ниски температури. За да произвеждате самостоятелно отливани продукти от алуминий, трябва да знаете поведението на този метал при високи температури и неговите физични и химични свойства.

съдържание

 • Характеристики на алуминия
 • Технологии за битово алуминиево леене и необходимо оборудване
 • Домашни фурни и методи за топене на алуминий
 • Методи за създаване на форми за алуминиево леене
 • Отворен метод за леене
 • Затворена форма
 • Материали за отливки
 • Гипсови форми
 • Типични грешки и съвети за правилното леене

Характеристики на алуминия

Точката на топене на алуминий зависи от степента на чистота на метала и е приблизително 660 ° С. Точката на кипене е 2500 ° С.

Алуминият се отличава с неговата лекота и пластичност, така че е добре огънат и може да се обработва чрез щамповане.

Този метал е отличен проводник на топлина и активно влиза в химическа реакция при високи температури с кислород във въздуха, образувайки оксиден филм върху повърхността. Той предпазва алуминий от по-нататъшно окисление, но при топенето на скрап той значително влияе върху състава на сплавта. По време на процеса на топене алуминиевата структура се променя.

Когато се охлажда рязко, могат да възникнат вътрешни напрежения и свиване на получената сплав. Това трябва да се има предвид при работа с алуминий у дома.

Технологии за битово алуминиево леене и необходимо оборудване

Принципът на леене на алуминий у дома трябва да се основава на технологията на производството му на работа, коригирана за условия, които могат да се използват в дома.

Алуминиевите изделия чрез леене се получават по няколко начина. В домашни условия най-често срещаният и удобен метод е технологията за леене на алуминиева стопилка в специално произведени форми.

Поради това трябва да се осигурят две неща за процеса:

 • изграждане на фурна за топене на алуминиев скрап;
 • създайте желаната форма, за да произведете легирана сплав или отделна част.

Процесът на леене трябва да включва няколко етапа:

 • Подготовка на алуминиев скрап, включително почистване на мръсотия, замърсявания и различни пълнители, както и смилането му на малък размер.
 • Извършване на процеса на топене по планирания начин. Когато металът е напълно разтопен, е необходимо да се отстранят шлаковите образувания от повърхността му.
 • Запълване на подготвената форма с течна алуминиева стопилка. След втвърдяване, блокът се освобождава от формовъчния материал.
 • Помислете как да разтопите алуминий у дома, какъв вид конструкции на пещта за топене на метал може да се използва, както и възможностите за производство на само-мухъл.

  Домашни фурни и методи за топене на алуминий

  За да се разтопи алуминия, е необходимо да се загрее до температура близка до 660 ° С. Невъзможно е да се достигне такава температура на открит огън от огън. Следователно е необходимо да има затворено пространство, което може да осигури самостоятелно изработената фурна. Тя може да бъде загрята чрез изгаряне на въглища и дърва за огрев или използване на природен газ.

  Можете също да използвате електрическа муфелна пещ, ако тя е в помещението.

  При самостоятелно изработена пещ е необходимо да се осигури принудителна вентилация, за да се поддържа процесът на изгаряне.

  1. Най-простата версия на домашно приготвеното огнище може да бъде направена от стари тенджери.

  Изграждането му се извършва както следва:

  • Като рамка използвайте стоманен контейнер, например стар тиган, от чиято страна трябва да направите дупка, за да подадете въздух през предоставената метална тръба.
  • Въздухът през маркуча може да бъде принуден чрез прахосмукачка.
  • Вътре в устройството е положено полагането на въглища.
  • Тогава въглищата се запалват и въздухът се подава така, че огънят да не излиза.
  • Контейнерът за топене на алуминий предварително е поставен вътре в импровизираната структура на пещта и е заобиколен от въглища отстрани. При изгаряне се осигурява равномерно разпределение на топлината.
  • За да се избегне изгарянето на топлината около околния въздух, горната „пан“ фурна трябва да бъде свободно покрита с капак, оставяйки малка празнина за изхода на дим.

  Идеалният дизайн може да бъде камина, която има овален свод от зидана смес, използвана за високотемпературни тухли. Като рамка за създаване на овална дъга можете да използвате гърне с цветя с правилния размер.

  След като сместа изсъхне, се получава добра камина, която може да издържи на няколко топи.

  видео:

  2. Втората версия на пещта предполага използването за загряване на алуминиев пламък на домакинска газова горелка.

  Може да се използва само за изделия от алуминий с тегло не повече от 150 грама. Симулацията на пещта се създава чрез използване на два резервоара, които се вмъкват един в друг с малък просвет. Това могат да бъдат обикновени кутии, направени от консервирана храна.

  Външната банка трябва да има по-голям размер. В нея се прави отвор с диаметър около 4 см, за да се осигури запалване на пламъка на вътрешния бряг.

  Пламъкът на пламъка трябва да тече директно в отвора на кутията. Само вътрешният контейнер се загрява директно, а външният – като черупка, която държи топлина. На върха на конструкцията е необходимо да се покрие имитираното покритие, като се остави празнина за отстраняването на продуктите от горенето.

  Този дизайн е за еднократна употреба и може да се използва само за едно топене, защото калайът е тънък и може бързо да изгори.

  видео:

  Методи за създаване на форми за алуминиево леене

  Една от основните задачи на топенето на алуминий в дома е да подготви формата, в която стопеният метал се слее. Има различни варианти за наливане на алуминиева стопилка. Основните елементи са метод на отворен и затворен кастинг.

  Отворен метод за леене

  Най-простият е източването на течния метал в импровизирана форма, например метална чаша или буркан с консервирана храна.

  След втвърдяване на сплавта, шината от контейнера се отстранява. За да се улесни този процес, те правят подслушване върху формата, която не е охладена до края.

  Ако не се изисква да се получи ясна матрица, възможно е просто да се отцеди течната стопилка върху подготвената повърхност, която е устойчива на изгаряне.

  Затворена форма

  Ако е необходимо да се произведе сложно леене, най-напред се изработва матрица, отговаряща на всички параметри на частта. За да се осигури ясна кореспонденция на продукта с посочените параметри, той е изработен от композитни формовъчни части.

  Материали за отливки

  С метода на отвореното леене често се използва най-простият материал, който винаги е под ръка, той е силициев диоксид. Първо, земята се полага с пластично увиване. Между слоевете се поставя моделът на леянето, който след внимателно удавяне оставя отпечатък върху силициевия диоксид. Тази форма се отстранява внимателно и се пълни с алуминий.

  Някои майстори използват речен пясък при приготвянето на основата на формата с добавяне на течно стъкло. Също така понякога се използва смес от цимент със спирачна течност.

  видео:

  Гипсови форми

  Когато правите сложна макет, често се използва гипс, който основно може да служи за еднократен процес на леене. При леене на алуминий във вид на гипс, парафинът или пяната се използват като макети.

  Моделът на восъка на продукта се напълва с гипс и след изсушаването му при висока температура то се топи и се слива със специална дупка.

  В случай на производство на пяна модел, тя се изсипва с гипсова смес и се оставя в нея, докато мухълът е напълно втвърден. Горещата алуминиева стопилка се излива директно върху пяната. Поради високата температура на металното топене и изпаряването на пяната възниква и нейното място се поема от алуминиевата стопилка, като се получава формата, дадена от пластмасовата пяна.

  Когато се използва пяна като модел на работа, е необходимо да се проведе в открито пространство или да се осигури добра вентилация на помещението, тъй като продуктите от изгаряща пяна са вредни за хората.

  видео:

  Типични грешки и съвети за правилното леене

 • При работа с гипс, типичните грешки трябва да се избягват. Въпреки факта, че гипсовите форми са удобен начин за леене на желаната конфигурация на частите, този материал е много чувствителен към влагата. При конвенционално изсушаване във въздуха, той остава в състава на гипс. Това вреди на качеството на алуминиевото леене, тъй като може да предизвика образуването на малки черупки и мехурчета. Следователно е необходимо да изсъхне мазилките за няколко дни.
 • Металът, преди да се отлива, трябва да е достатъчно горещ, за да има време да напълни цялата му форма, преди да започне да се втвърдява. Следователно, след достигане на точката на топене, като се вземе предвид бързото охлаждане на алуминия, не е необходимо да се затяга с леене в матрицата.
 • Не се препоръчва да се потапя отливката в студена вода, за да ускори процеса на втвърдяване. Това може да разруши вътрешната структура на метала и да доведе до пукнатини.
 • видео:

  PS Всичко, можете да започнете кастинг у дома!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *