Advice

Къде и как се използват инхибитори на металната корозия


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Според статистиката всяка година една четвърт от метала в света е изложена на корозия. По тази причина много пари отиват за ремонт на метални изделия, комуникации и друго оборудване. Често е по-изгодно напълно да се замести продукт, който е ръждясал, отколкото да се опитате да го поправите.

Съществува обаче вещество, което забавя процеса на унищожаване – това е инхибитор на металната корозия. Когато отговаряме на въпроса какви са корозионните инхибитори, е необходимо да се разберат изискванията към тях, техните видове, механизъм на действие и приложение.

съдържание

 • Концепция и изисквания
 • Видове инхибитори на ръжда
 • Механизми на действие на инхибитори на ръжда
 • Къде и как да прилагате инхибитори на ръжда

Концепция и изисквания

Инхибиторът на корозията е вещество, способно да суспендира или спира ръждата на части при определена концентрация. Модераторът може да включва един или няколко елемента, които образуват цялото съединение.

Ефективността на действието зависи от два показателя:

 • коефициент на потискане на металната недостатъчност;
 • степен на защита при антикорозионна обработка.
 • Основните изисквания за всички инхибитори са:

  • моментно действие;
  • цени и наличност на суровини;
  • устойчивост на окисление;
  • стабилност на действието при излагане на температури; Ефективно действие с минимална концентрация на повърхността на конструкциите.

  Видове инхибитори на ръжда

  В зависимост от вида на околната среда те се разделят на:

 • киселина;
 • масло;
 • атмосферно;
 • неутрални.
 • 1. Първият вид инхибитори се използва в кисела среда в малки концентрации. По правило не повече от 5 грама на 1 литър. Задължителните и активни елементи на веществото са азот, сяра, кислород, които се използват при ецване.

  Ярък пример е оформянето, при което скалата се отстранява от стоманата. По-малкото от тези вещества е, че металът, когато е изложен, губи 5% от свойствата си.

  видео:

  2. Инхибиторите на нефтената промишленост активно се използват в производството на нефт. Тъй като в маслото има примеси и сероводород, той също е силна корозивна среда. За да се намали агресивността на нефтената среда, към нея се добавят противовъзпалително средство и смес от парафин. На самия продукт, взаимодействащ с маслото, се прилагат забавители на аминова основа, както и вещества, които образуват върху него филм с водно-отблъскващ ефект.

  3. Инхибиторите на атмосферната корозия са разделени на:

  • нестабилна;
  • контакт.

  Летливите вещества са соли на органични или неорганични киселини, чиято концентрация се увеличава на повърхността на частта и по този начин я защитава. Веществените забавители включват бензоати, нитробензоати, фосфати, нитрити и други. Съществува специално изискване за опаковката, в която се съдържат. Тя трябва да бъде запечатана и непропусклива.

  Контактните инхибитори се нанасят върху самия метал, в резултат на което се образува филм върху него, който не позволява проникването на влага. Този вид модератори не се различава от високата волатилност на повърхността. Най-често бензотриазол се използва като канцерогенно вещество и изисква особена грижа при работа с него. Също така се използват хромат и съдържащи сяра captax. Тези вещества се третират с мед, бронз, сребро.

  4. Неутралните средни инхибитори са разделени на три типа агенти:

  • образуващи слабо разтворими съединения (борати, натриев карбонат, фосфати, силикати);
  • с окислително действие (хромати и натриев нитрит);
  • със слабо окисляване (например волфрат).

  видео:

  Механизми на действие на инхибитори на ръжда

  Самите вещества не влизат в контакт с околната среда. Те взаимодействат директно с повърхността на метала.

  Има два начина на взаимодействие на инхибитора с металната повърхност:

  • метод на адсорбция;
  • метод за образуване на филм.

  По време на адсорбцията летливата субстанция се концентрира върху повърхността на метала и създава защитна среда. Филмът се образува чрез контактно нанасяне на агента с повърхността на частта. В резултат на това се появява водоотблъскващ слой, който предотвратява появата на ръж.

  На електрохимично ниво инхибиторите действат върху материала в три процеса.

  1. Първият процес е анодна инхибиране. Тъй като забавителите са такива окислители като нитрати, молибдати, силикати, фосфати, натриев бензоат.

  Анодното инхибиране е ефективно, ако се използва кислород в допълнение към тези съединения. Той се натрупва в значителна концентрация на повърхността на метала и съединенията образуват защитен филм. Необходимо е концентрацията на анодни вещества да не е твърде ниска. В противен случай може да има обратен процес, като се ускорява унищожаването на металните конструкции.

  2. Вторият процес е катодното инхибиране. Тя е по-малко ефективна от действието на анодните вещества. Катодни забавители могат да забавят процеса на ръжда, като създават неразтворими области от калциеви карбонатни съединения на повърхността на продуктите. Това съединение се образува в алкална среда. За да направите това, частта се поставя в алкали.

  Под неговото влияние калциевият карбонат утаява и образува защитен неразтворим слой. Катодните инхибитори, като анодните, са неефективни в киселинна среда.

  3. Третият процес е смесен. Най-ефективният и равномерен начин за защита на метала от корозия, който комбинира действието както на анодни, така и на катодни вещества. Задържащите средства на смесения процес могат да бъдат полифосфати, както и силикати и хромати.

  Къде и как да прилагате инхибитори на ръжда

  Като цяло употребата на инхибитори на металната корозия се свързва с металургията, нефтената промишленост и производството и ремонта на машини. Например за изделия от бронз, сребро и мед.

  1. Бензотриазол е често срещано приложение. Този контакт действа ефективно върху мед и сребърни продукти, образувайки защитен слой, който е слабо разтворим във вода и устойчив на високи температури.

  Бензотриазолът е ефективен за отстраняване на тъмни петна върху медни, сребърни и бронзови продукти. Обикновено се използва 3% разтвор на бензотриазол, нагрят до 50 ° С. Процесът на антикорозионно третиране ще бъде по-ефективен, ако температурата се поддържа 20 минути. Разтворът се поставя в разтвора, предварително почистена от мръсотия. След почистване трябва да се избърсва с кърпа. Не забравяйте, че бензотриазолът е опасен за кожата. Необходимо е да се работи в специални ръкавици и очила.

  2. Хроматите най-често се използват от неорганични инхибитори. Това е едно от най-разпространените наркотици. Обработката на мед и сребро от хромати може да се извърши с помощта на катоден ток. Или без участието му. В този случай металът се поставя в хромова киселина за няколко минути. В резултат на това на повърхността му се появява водоустойчив филм.

  3. Среброто често се обработва с катоден ток. В този случай се взема електролит, съдържащ натриев хидроксид, натриев бихромат и калиев карбонат, разделен на 1 литър течност. Полученият разтвор трябва да бъде при стайна температура. Продуктът се поставя в него, през разтвора се подава ток от 0,1 ампера на 1 cm2 в продължение на 1 минута.

  Сребърните продукти могат просто да се потопи в разтвор на натриев бихромат. Важно е в разтвора да няма примеси. Най-ефективната комбинация ще бъде комбинация от два метода за обработка: първо обработка с катоден ток и след това потапяне на частта в разтвор на натриев бихромат.

  4. Препоръчва се в приложението и Kaptaks.

  В някои случаи тя е по-ефективна от бензотриазол. Този инхибитор съдържа сяра. Мед или бронз е достатъчно, за да се понижи в разтвора Captax, загрят до 80 ° С в продължение на 30 минути. Това ще увеличи устойчивостта на металния продукт към корозия.

  видео:

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *