Advice

Характеристики на шлайфането на метал


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Отстранете корозионния слой, случайно укрепване на повърхността на детайла – възможно ли е? Има метод, който успешно се справя с тези разнообразни задачи – взривяване на метал.

Този метод ви позволява да боравите с части със сложна геометрия и труднодостъпни места. Качеството на обработката позволява всяко покритие да се нанася без допълнително подготовка или обезмасляване.

По това време този метод на обработка е един от най-прогресивните. Тази статия има за цел да запознае читателя с характеристиките и предимствата на представената методология.

съдържание

 • Принцип на действие на изстрела
 • Оборудване за взривни работи
 • Мерки за безопасност

Принцип на действие на изстрела

Уредът за взрив на изстрел създава силен въздушен поток, който увлича металните изстрели. Стреляйки с голяма сила на повърхността, изстрелът почиства метала, но това не е всичко.

След удара на всяка пелета, малки повърхности се появяват. Кристалната решетка се уплътнява в мястото на удара, което прави повърхността по-трайна и по-малко склонна към корозия.

Освен това, този вид обработка значително увеличава живота на продукта, като премахва „умората“ на натоварването на метала. Също така изстрелването на повърхността предотвратява появата на пукнатини и стружки на такива критични части като зъбни колела, валове, пружини, части от двигатели с вътрешно горене.

Също така този вид влияние върху метала се използва за създаване на груби или матови повърхности на определените параметри върху частите. Степента на грапавост зависи от материала, от който се правят изстрелът и силата на въздушния поток.

За различни повърхности се използва различна част:

 • Чук чугун – е направен от бял чугун. Предназначена е за подготовка на повърхности преди анодиране, боядисване. Също така с помощта на чугун се получават висококачествени матирани повърхности и продуктите се почистват от мащаб, въглерод и ръжда.
 • Стомана – тази част се използва както за оголване, така и за повърхностна обработка („твърда работа“), което значително подобрява физическите качества на металните продукти.
 • Алуминий – е предназначен за изделия от алуминий и неговите сплави. Обработката на такава фракция е най-нежна при меките алуминиеви сплави. Повърхността остава чиста, бяла и изравнена, което позволява постигането на установена грапавост.
 • Керамични изстрели от този материал са предназначени за изключително чисти довършителни работи. Използва се предимно в авиационната и космическата промишленост.
 • Стъклото – високата якост и липсата на замърсители правят този вид изстрел най-икономичния, следователно най-популярният.
 • Пластмаса (поликарбонат, полиамид) – използва се за най-нежна обработка на гланцови повърхности. Оформя малко количество прах, ниска токсичност.
 • Електрокорунд – най-трудният абразивен материал, предназначен за най-трудните замърсители и тежката корозия. Използва се както при устройства с „суха“ система за образуване на струя за почистване, така и при системи с хидроенергия.
 • За висококачествено почистване от силни замърсители се препоръчва да се използва изстрел за взривно устройство с по-голяма твърдост от повърхността, която ще се обработва.

  видео:

  Оборудване за взривни работи

  Тук трябва да разграничим две основни направления – ръчно оборудване и взривни камери. Всеки метод има своите предимства и недостатъци, чието описание е препоръчително да се разгледа по-подробно.

  • Ръчни устройства – позволяват да работите в най-недостъпните места. Например, изстрелът е необходим за обработка на мостове, корпуси на кораби и други железни структури с размери. Много съвременни мобилни устройства са оборудвани с индустриални прахосмукачки за изсмукване на изстрела с последващо почистване (възстановяване) за повторна употреба.
  • Камерите за взривяване са обикновено напълно автоматизирани и имат висока производителност и са предназначени за преработка в промишлени обеми от същите типове части и продукти. Капацитетът на някои камери достига до 200 м2 / час.

  видео:

  Мерки за безопасност

  Трябва да се отбележи, че методът за взривяване чрез изстискване на метална обработка, въпреки че е един от най-ефективните, сам по себе си представлява повишена опасност за човешкото здраве. При работа въздухът е силно замърсен от прах и фин абразив, което може да причини сериозни респираторни проблеми.

  За да се предотвратят нежеланите последици от вредното въздействие на взривяването върху човек, трябва да се спазват редица основни правила за безопасност.

  1. Организация на работното място за ръчни инсталации

  Работата на взривяването изисква излъчване на въздух под високо налягане. Не поставяйте компресора или приемниците в инсталационната зона. Ако инсталацията се намира в специално проектирано помещение, компресорът трябва да бъде оборудван отделно от работната зона.

  Моля, обърнете внимание! Присъствието на външни лица в работната зона без средства за индивидуална защита е строго забранено

  2. ТБ за стационарни (камерни) инсталации

  За нормалното функциониране на инсталацията за взривно-взривни камери се предполага, че тя ще бъде поставена в подходящо просторно помещение, като фабрика. Мястото, където ще бъде разположена инсталацията, трябва да бъде отделено от останалата част от сградата, като по този начин се избегне замърсяването на въздуха в цялата сграда.

  Стаята трябва да бъде оборудвана с отделна мощна вентилационна система. Както показва практиката, системите за почистване, които се поставят директно върху растенията, в крайна сметка престават да се справят със задачата си

  3. Лични предпазни средства

  Работейки с оборудване за взривно изстискване, операторът се нуждае от индивидуални средства за защита от прах и абразив. За тази цел се използва специално разработена за този работен комплект гащеризони:

  • Специални ръкавици без ръкави.
  • Защитен костюм.
  • Защитна каска с въздуховод.
  • Въздушният филтър.
  • Климатична система (не е включена в комплекта).

  PS Като обобщим всичко това, трябва да отбележим, че все още не са измислени икономически съпоставими алтернативи на този метод. Изстрелването дори се използва за премахване на остатъчните натоварвания в детайли, които се използват в авиацията и космическите изследвания. Това е един от най-простите и евтини начини да получите повърхности с такава висококачествена обработка.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *