Advice

Как да направим блузирането на стоманата у дома. В леленика, с масло, със средства „Детелина“


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Изгарянето или окисляването е метод за повърхностно покритие (дообработка) на метални продукти в синьо, черно, синьо-черно или оцветяване, като се прилагат химически и термично.

Използва се за антикорозионна защита на метални продукти, а също дава на повърхността привлекателен нюанс. Има много начини за повърхностно оцветяване на металите. Основното нещо е създаването на оксиден филм.

Най-често срещаните са химически (алкални и киселинни) и топлинни ефекти върху повърхността. В резултат на това третиране се променя химичният състав и структурата на повърхностния слой. Навън това се проявява чрез образуването на филм под формата на метален оксид.

Можете независимо да изпълнявате покритието, като използвате по-прости технологии.

съдържание

 • Методи за взривяване на метали в дома и изискванията за тяхното поведение
 • Характеристики на химически цъфтеж и рецепти на някои формулировки
 • Средства за синтезиране на метали
 • Студено зачервяване у дома
 • Изгаряне на стомана у дома
 • Зачервяване на метала

Методи за взривяване на метали в дома и изискванията за тяхното поведение

Общите вътрешни методи за защита и декориране на метални повърхности включват:

 • кипене на детайли в специални химични съединения, които могат да бъдат приготвени от самите нас;
 • маслено покритие, последвано от топлинна обработка;
 • нанасяне върху повърхността на готовия продукт с четка.
 • Провеждането на работа с химическо взривяване се свързва с химични операции на оформяне и почистване, както и с механично смилане и триене на повърхността.

  За да използвате блунга у дома с помощта на химически реактиви, трябва да създадете определени условия:

  • Осигурете работна зона с вентилация или изпускателна система;
  • пригответе контейнер от неутрален материал, който не се разгражда под действието на химически реагенти. Най-добре е да се използва съд от топлоустойчиво стъкло, фаянс или порцелан. Ако се изисква продължително кипене на разтвора, може да се използва контейнер от неръждаема стомана;
  • Контейнерът трябва да има достатъчен обем, така че частта да бъде напълно покрита със състава;
  • запазете защитно оборудване: ръкавици, защитна маска или очила, престилки.

  Характеристики на химически цъфтеж и рецепти на някои формулировки

  Преди да извършите работата, повърхността на металния продукт се подлага на обработка: отстраняване на стария оксиден слой чрез шлайфане и обезмасляване с разтворител.

  Устойчивият синьо покритие се образува главно в кипящия разтвор през целия цикъл на оцветяване. За да се получи силен филм, процесът трябва да продължи от 30 минути до час и половина, така че врящият разтвор периодично се допълва, за да се осигури пълно покритие на детайла.

  След края на процеса, частта се измива старателно с помощта на детергенти и след това се омаслява.

  За домакинска работа основно се използва процесът на алкално окисляване. Да разгледаме някои варианти на химическо окисление на метали в алкална среда.

  Метод номер 1:

 • Контейнерът (порцелан), съответстваща на размера и вода напълнена в него разтворим натриев нитрат (натриев нитрат) и сода каустик (натриев хидроксид) в съотношение: 100 мл 30 г натрий и 100 г сода.
 • Сместа се загрява до 140-160 ° С, а детайлът се поставя в нея, който е там най-малко 30 минути.
 • При правилно проведен процес ще получите дълбоко черно покритие, понякога със синкав оттенък.

  Метод номер 2:

  Сини нюанс на фолиото може да бъде получен като се използва накипящ наситен алкален разтвор, в който калият или натриевият хидроксид се разтварят във висока концентрация. В 1 литър вода се разтваря най-малко 700 грама химическо вещество.

  Тези рецепти са дадени като пример. Има много други химични съединения, използващи нитрити и нитрати.

  Окислението в киселинна среда се извършва при по-ниски температури. Например, когато се използва киселинен разтвор, състоящ се от:

  • калциев нитрат – 30 часа,
  • ортофосфорна киселина – 1 час,
  • манганов диоксид – 1 час.

  Окислението се извършва, като се държи детайла в разтвор най-малко 30-45 минути при 100 ° С.

  Средства за синтезиране на метали

  Простите методи на покритие, които могат да се използват у дома, включват технологията за повърхностно нанасяне на маслото, летливата вода и крайния продукт „Clover“.

  Тези средства за взривяване се предлагат в употреба и ви позволяват да работите в къщи без много подготовка.

  Помислете как да създадете филм, като използвате всеки един от тях.

  Покриване с масло

  Технологията за създаване на защитен филм с масло е най-разпространената за домашна употреба.

  Тя се изпълнява, както следва:

  • Oshkurennoe и без мазнини продукт е покрит с моторно масло или слънчогледово масло;
  • след това се поставя в пещ и се загрява до 350-400 ° С;
  • след охлаждане повърхността на детайла придобива кафяв или черен цвят;
  • Останките от масло от частта трябва да се отстраняват с парцал;
  • За да получите по-наситени цветове, повторете процеса няколко пъти.

  Можете да използвате различно масло, например оръжие, бельо или маслини. Нанесете го с четка или чрез потапяне на частите в маслената композиция.

  видео:

  Ако се изисква да се зачеркне част от частта, тогава е по-добре да използвате лампа за запояване с надуваем уред. В процеса на това печене, цветната промяна на повърхността на заготовката е ясно видима. При достигане на наситено кафяво-черно цвят термичната обработка може да бъде спряна.

  Използване на датчик

  Добрият резултат от химическото взривяване дава класическо решение с употребата на лелене, в допълнение към дадените по-рано. В резултат на смилането на частите в разтвор на натриев нитрат при температура 130-150 ° С се получава трайно оксидно покритие с брилянтен черен и син цвят.

  Състав с рецепта с нитрат:

  • Дестилирана вода – 1 литър;
  • Натриев нитрат (NaNO3) – 500 g;
  • Корозивен каустик (NaOH) – 500 g.

  В продажба има готови комплекти с нитрати за окисляване.

  Можете да видите процеса на bluing в селектер във видеото:

  Повърхността с тази обработка изглежда гладка и не изисква допълнително полиране.

  Повърхностна обработка със средства „Детелина“

  Обработката на металната повърхност може да се извърши с готовата детелина. Той има гел-подобна консистенция и се продава в малки контейнери от 50 ml.

  Използвайте го за малки корозионни повреди на метала. За да получите максимално оцветяване на продукта, е необходимо да обработвате „Детелината“ два или три пъти. Преди да го приложите, частта трябва да се шлайфа и обезмаслява.

  Агентът се прилага с четка и се оставя да престои 2 минути. Когато се появи белезникавото жълто покритие, то трябва да се измие с топла вода и повърхността да се избърсва с кърпа.

  Предимството на този инструмент е неговата лесна употреба, така че често се използва за покриване на оръжия. При стомана, съдържаща повече от 3% Cr, няма ефект.

  видео:

  Студено зачервяване у дома

  Използването на средства „Детелина“ не изисква допълнително загряване на детайла, така че методът на такова третиране се нарича студен. В допълнение към него за студено взривяване у дома, се използват и други средства, които се нанасят и върху повърхността с четка.

  Например се използва вътрешното лекарство „Raven-3M“.

  Когато се отлага върху метална повърхност, се образува плътен черен филм. Ето защо такова покритие се нарича черен метал.

  Също така популярен е внесеният „парижки оксид“, който включва селен.

  Препаратът включва три флакона. Един състав е предназначен за предварителна повърхностна обработка, втората е активното съединение, а третата осигурява защита на образуваното покритие.

  Разтворът се нанася върху продукта и с четка, след получаване на цвета, остатъците се измиват от повърхността с топла вода.

  Студената обработка се използва за малки части. Особено с помощта на този метод е добре да се извършва взривяване на пистолет, тъй като не може да се приложи към метода за горещо кипене в химически разтвори.

  Изгаряне на стомана у дома

  Въпросът как да се направи изгарянето на стоманата у дома е от интерес за мнозина.

  Повечето части, които се измиват, са свързани със стоманени продукти. Следователно, описаните по-горе методи за обработка на металната повърхност чрез окисляване и покриване с маслен филм се използват основно за стоманени сплави.

  Много видове стомана са податливи на образуване на ръжда. Покритието за стоманени продукти, преди всичко, предпазва от корозия и същевременно им придава привлекателен външен вид. Степента на защита и цвета на цвета на оксидния филм зависи от дебелината на слоя и използваните реагенти. Дебелината може да варира от 1 до 10 μm.

  Когато химически избивате стоманените продукти с избора на компонентите на разтвора, когато използвате отопление до високи температури, трябва да се подхожда внимателно. Например, има забрана за подобно третиране на втвърдени части, както и за стомани, които не могат да се затоплят до високи температури. Това може да доведе до влошаване на техните технологични свойства.

  Поради тази причина, ако се изискват разтвори с висока топлинна обработка, се препоръчват алкални разтвори. Те са по-пестеливи.

  Окислението в киселинни състави се извършва при по-ниски температури. Например, когато се използва киселинен състав, състоящ се от:

  • калциев нитрат – 30 часа,
  • ортофосфорна киселина – 1 час,
  • манганов диоксид – 1 час,
  • Окисляването се извършва при температура 100 ° С, като частта се държи в разтвора най-малко 30-45 минути.

  Зачервяване на метала

  Когато стоманените заготовки се загряват в кисела или алкална среда, върху повърхността може да се образува филм с различен нюанс. Пламъкът включва всички цветове, характерни за изцапване. Те се променят, тъй като дебелината на филма се увеличава от жълто, кафяво, виолетово, след това до сиво, синьо и черно.

  Следователно, синьото не е същото като почерняването. Можете да получите желания оттенък на повърхността, като използвате различни режими на топлинна обработка на стоманени заготовки и използвайки различни химически компоненти на разтвора.

  Например можете да постигнете желания нюанс, когато използвате мед азотна киселина, която е сол, в количество от 70 g и 30 g алкохол денатуриран алкохол. Солта се загрява до топене и се добавя метанол. Сместа се нанася върху стоманена част и се нагрява с горелка. Спрете процеса на нагряване след достигане на желания цвят.

  Черните стоманени заготовки могат да бъдат направени с масло. Достатъчно е продуктът да се покрие с масло, восък или животинска мазнина и да се затопли правилно при пожар. В резултат на това на повърхността се появява трайно черно покритие.

  PS Има много рецепти, с които можете да постигнете богато черно покритие върху метала.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *