Advice

Полезни съвети за избор на заваръчен инвертор за дома

Заваряването не е най-сигурният вид дейност. Ето защо е от основно значение да се използва висококачествен апарат. Заваръчният инвертор е един от типовете заваръчно оборудване, заедно с трансформатори и токоизправители (те са наречени според използвания източник на енергия).

Но инверторите са най-модерният и може би най-добрият тип заваръчни машини. И едно от ключовите предимства на домакинския инвертор е огромната простота на работа с него, което гарантира тяхната популярност с майсторите. Въпреки че цената им е повече от няколко пъти цената на трансформаторите, това наистина си заслужава.

съдържание

 • Принцип на действие: просто обяснение
 • За какво могат да се разкажат маркери и съкращения?
 • Характеристики на инверторите – от текущата сила до теглото на апарата
 • Популярни и доказани марки инвертори – тези устройства няма да ви оставят надолу
 • Цената не решава всичко
 • Как да съхранявате така, че да не се разваля

Принцип на действие: просто обяснение

Те използват висок ток на ток и те ще помогнат да се справят както с промишлени, така и с малки домакински задачи в оперативния режим. Принципът на действие на тези устройства е доста сложен.

Токът от домакинската (или по-мощна, трифазна) електрическа мрежа се изравнява от токоизправителя. След това токът в специалния модул е ​​обърнат. Токовият ток се превръща в променлив ток. След това напрежението на високочестотните токове в специален трансформатор се намалява до приемливо състояние на празен ход.

Последният етап включва следващото коригиране на електрическия ток и по този начин се достигат параметрите, необходими за операцията. В резултат се получава гладък, редовен шев с минимално количество огнени „пръски“.

видео:

Но кой заваръчен инвертор трябва да купя? Цената на едно устройство от друго може да бъде много различна, има много характеристики, има и много марки … Със сигурност потенциалните купувачи ще имат нужда от полезни съвети как да изберат заваръчен инвертор.

За какво могат да се разкажат маркери и съкращения?

На първо място, за компетентен избор е важно да можете да дешифрирате конвенционалните маркировки. Те говорят за какъв тип заваряване може да произведе това или онова устройство.

 • Маркирането на MMA означава, че устройството е подходящо за така нареченото електродъгово заваряване с ръчно използване на електродите на парчето.
 • Маркировките MIG или MAG показват, че клиентът е инверторно-полуавтоматичен. Вместо електроди се използва тел. Металите се комбинират в защитена с газ среда. Той може да бъде активен или инертен газ. И така, с това заваряване, практически няма останалата шлака. Забележете също, че за да използвате полуавтоматичния режим на заваряване, ще ви е необходим цилиндър с въглероден диоксид.
 • Маркировката за TIG обозначава апарати с волфрамови (т.е. абсолютно не топилни) електроди, които произвеждат заваряване с аргонов газ. Апаратите с такива маркировки са идеални за предприятия, които произвеждат сложни продукти от метали.
 • Маркировката CUT се поставя върху устройства, които могат да се използват за производство на плазмено рязане на метали.

MMA инверторите са отлично и практически не-алтернативно решение, когато става въпрос за избор на заваръчни машини за дома, къщи, малки и периодични работи.

Това са домакински ръчни уреди с най-ниско тегло. Тези инвертори могат да работят непрекъснато в продължение на около 15-30 минути, след което те изискват „почивка“ от около час.

Ръчните устройства могат да се носят буквално на рамото. Удобството се състои и в това, че кабелите към тях са с къса дължина и няма толкова много от тях.

Другите маркировки от горния списък показват, че устройствата се използват за по-сериозни промишлени цели.

Характеристики на инверторите – от текущата сила до теглото на апарата

Всеки от тези видове инвертори има параметри, на които трябва да обърнете специално внимание.

 • Защита от пренапрежение на електрозахранването. Всички добри инвертори имат такава защита. И необходимостта от това е съвсем очевидна, защото нашите обикновени гнезда не издават стриктно 220 волта. Напрежението може да падне до много по-ниски стойности. Колкото по-високо е нивото на защита, толкова по-голямо е отклонението от 220 волта, което инверторът може да издържи, толкова по-скъпо е.
 • Текуща сила. Настоящата мощност на съвременните инвертори може да бъде от 5 до 500 ампера.
 • Вентилационна система. Прахът е един от очевидните врагове на такива устройства. Активно се абсорбира от охлаждащия вентилатор. Най-добрата вентилационна система е така наречената тунелна система, където радиаторът е разположен по протежение на цялото тяло. Но независимо от системата, която е монтирана, потребителят ще бъде полезен, както в случая с компютър, между другото, периодично изваждайте корпуса и премахвате натрупания прах.
 • Диаметър на електродите. Колкото по-голям е електродът, толкова по-голяма е необходимата мощност. За домашни и частни нужди е достатъчен електрод от 3 милиметра. Като цяло при максимална токова мощност до 200 ампера се допуска работа само с електроди с дебелина до 5 милиметра включително.
 • Брой функции. По-специално, може да има функции „горещ старт“, „против изчакване при изключване“, 2/4 часовникова функция. Разбира се, колкото по-сложно е устройството, толкова по-голяма е стойността на цената.
 • Тегло и размери на устройството. С почти идентични характеристики инверторът за една марка може да бъде по-лек от друг.

Популярни и доказани марки инвертори – тези устройства няма да ви оставят надолу

Когато го попитали, казват те, съветва справка инвертор, без никакви допълнителни обяснения (защо е необходимо, какви проблеми с него няма да бъде решен, и така нататък. Г.), Трудно е да се назоват нито една марка, никой абсолютен шампион.

 • Сред скъпите устройства, подходящи за професионалисти, можете да определите инверторите на марката от Финландия – Kemppi.
 • В средната ценова категория можем да обърнем внимание на инверторите от марките Fubag, Blueweld, Wester (Германия) Telwin (Италия), Powerman (Южна Корея), Hitachi (Япония).
 • В тази категория има представители на местното производство: „Contour“, „Fast and Furious“, „Master“, „Cyclone“, „Interskol“.
 • Тази статия разказва за устройствата на руското производство.

  Кой се интересува от това как да избере заваръчни инвертори – ревютата за тези устройства със сигурност ще им харесат, защото те имат предимно положителни конотации (особено чуждестранното производство).

  Тази статия представя оценка на различни модели за надеждност.

  В най-ниската ценова категория има много устройства, предимно китайски, но много от тях дори не са сертифицирани. За да не купувате по невнимание такъв съмнителен продукт, достатъчно е просто да проверите наличието на необходимите документи.

  видео:

  Цената не решава всичко

  Не винаги в този сегмент с по-популярни производители цената на устройствата е по-висока от тази на не толкова добре познатите. Това означава, че правилото за „надбавка за марката“ тук съвсем не работи. Големите производители, защото могат да продават големи количества стоки, понякога предлагат много приятна цена за потребителите.

  Въпреки това, когато си мислите кой инвертор за заваряване да избере за къща, не трябва да се концентрирате само върху цената.

  И все пак, при избора на инструмент – това не е основният фактор. Важно е да можете да работите върху него без проблеми.

  Струва си да се обърне внимание на това колко удобно ще бъде да го поправите, ако се развали (дали има подходящи услуги, колко лесно е да получите резервни части), дали на руски език са дадени ясни инструкции и т.н.

  видео:

  Как да съхранявате така, че да не се разваля

  Не е достатъчно да си купите добър инвертор, също така е необходимо да го управлявате правилно и да го съхранявате. Такава сложна техника не толерира много ниски температури.

  Да, инверторната машина за заваряване може да се съхранява в гаража, но е препоръчително да не се допусне рязък спад на температурата. Това може да доведе до кондензация на платката на устройството. И това от своя страна води до увреждане на определени възли и елементи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *