Advice

Видове светлинни филтри за маска за заварчици. Кой да избере


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Какви са светлинните филтри за заваръчни маски, кой да избере, за да спаси очите на заварчика? Въпросите са интересни, нека се опитаме да разберем!

съдържание

 • Видове стъкло
 • Разликата между очилата от тъмнината
 • Хамелеон светлинен филтър за заваръчна маска
 • Неизправности на автоматични светлинни филтри и разтвори

Видове стъкло

Светлинният филтър за заваръчната маска предпазва човешкото око от топлина, инфрачервена светлина, ултравиолетово излъчване и пръски от разтопен метал.

При заваряването се използват евтини филтри с фиксирана степен на тъмнина (оцветени стъкла), скъпи автомати за маска за заваряване (в хората на хамелеон) и полимерни материали.

Затъмненото стъкло. За да се намалят свойствата за предаване на светлината, към материала се добавят цветни метали (мед и никел). От съдържанието на примеси в стъклото зависи от неговата светлина предаване.

Има руска и международна маркировка за степента на затъмнение. Вътрешната класификация е отбелязана от C4 до C8, което съответства на европейската 9-13 DIN. Таблицата по-долу ще ви помогне да разберете кореспонденцията между маркировките.

Стъклен хамелеон. Автоматичните стъкла използват екран с течни кристали. Течните кристали променят последователността на конструкцията, когато се променя напрежението на светлината, което позволява различно засенчване. Съвременните филтри имат от 1 до 3 слоя LCD очила.

Полимерни материали. Те имат висока пластичност и възможност за потъмняване.

В маската на заварчика се използват комбинирани материали, полимерно фолио – защита срещу механични повреди и стъкло. Което, ако е необходимо, лесно се заменя.

видео:

Разликата между очилата от тъмнината

Домашната индустрия доставя светлинни филтри за заваряване с маркировка C4-C8, съответства на европейската класификация 9-13 DIN. Стъклата със светло-тъмни C4 и C8 нямат външни разлики. Но C4 има по-малко защита.

Когато избирате (купувате), можете да проверите цветния филтър за фалшива флуоресцентна лампа. С помощта на стъклото ще бъде ясно видима електрическата крушка с C4 нажежаема жичка, а с C8 – трудно. Ако няма разлика, тогава е по-добре да откажете да купите.

Profi се препоръчва да има 2-3 с различна защита на светлинния филтър за маската на заварчика. След това по време на заваряването можете да изберете най-добрата опция.

Таблицата (по-долу) ще ви помогне да изберете степента на потъмняване на заваръчните филтри от заваръчния ток и вида на заваряване.

Таблицата показва препоръчителните стойности. В зависимост от заваряването, можете да изберете да намалите по-малко или по-малко един брой.

Понякога в продажба има очила за електрическо заваряване, обозначени с Е.1-Е.5.

Хамелеон светлинен филтър за заваръчна маска

Автоматичните филтри с течни кристали имат предимства пред фиксираните аналози. Обширните настройки настройват затъмняването на всяка яркост и диаметър на дъгата.

Хамелеон, има няколко слоя кристали в слоевете на полимерната защита, захранването и управлението, сензори, които откриват дъгата.

Автоматичният светлинен филтър не е сложно устройство:

 • Устройството е фиксирано към маската с два винта;
 • работи от слънчева батерия и сменяеми батерии;
 • има 3 контролни устройства:
 • регулиране на затъмняването 5-13 DIN и 9-13 DIN. Местоположението е външно (отляво на маската) или вътрешно (от самия филтър).
 • чувствителността (моментът на автоматично затъмняване) се регулира в зависимост от часа на деня (ден, нощ).
 • Настройване на времето на потъмняване (дълго, средно и късо).
 • видео:

  Неизправности на автоматични светлинни филтри и разтвори

 • Неравномерно затъмнение. Регулирайте разстоянието между стъклото и очите.
 • Светлинният филтър мига или потъмнява зле. Защитната чаша е замърсена или развалена (почистване, подмяна). При нисък ток задайте превключвателя на „Long“ (бавно).
 • Ниска чувствителност. На уличното охлаждане, на термометър по-малък от -5 °.
 • Лоша видимост. Замърсено стъкло. Лошо осветление. Неуспешно регулиране на степента на затъмняване.
 • видео:

  За да може у дома да придобие маска за заварчик с автоматичен филтър на известна марка, не си заслужава. Това е глупаво да се даде 15-40 000 рубли за модел, който ще трябва да се използва няколко пъти в годината.

  По-добре е да си купите китайски модел (добър), цените започват от 3 хил. Рубли. Известни производители са TECMEN (Tekmen) и Resanta.

  PS Сега знаете за светлинните филтри за заваръчни маски – това е всичко! Ако пропуснете нещо, добавете коментарите към статията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *