Advice

Видове светлинни филтри за маска за заварчици. Кой да избере

Какви са светлинните филтри за заваръчни маски, кой да избере, за да спаси очите на заварчика? Въпросите са интересни, нека се опитаме да разберем!

съдържание

 • Видове стъкло
 • Разликата между очилата от тъмнината
 • Хамелеон светлинен филтър за заваръчна маска
 • Неизправности на автоматични светлинни филтри и разтвори

Видове стъкло

Светлинният филтър за заваръчната маска предпазва човешкото око от топлина, инфрачервена светлина, ултравиолетово излъчване и пръски от разтопен метал.

При заваряването се използват евтини филтри с фиксирана степен на тъмнина (оцветени стъкла), скъпи автомати за маска за заваряване (в хората на хамелеон) и полимерни материали.

Затъмненото стъкло. За да се намалят свойствата за предаване на светлината, към материала се добавят цветни метали (мед и никел). От съдържанието на примеси в стъклото зависи от неговата светлина предаване.

Има руска и международна маркировка за степента на затъмнение. Вътрешната класификация е отбелязана от C4 до C8, което съответства на европейската 9-13 DIN. Таблицата по-долу ще ви помогне да разберете кореспонденцията между маркировките.

Стъклен хамелеон. Автоматичните стъкла използват екран с течни кристали. Течните кристали променят последователността на конструкцията, когато се променя напрежението на светлината, което позволява различно засенчване. Съвременните филтри имат от 1 до 3 слоя LCD очила.

Полимерни материали. Те имат висока пластичност и възможност за потъмняване.

В маската на заварчика се използват комбинирани материали, полимерно фолио – защита срещу механични повреди и стъкло. Което, ако е необходимо, лесно се заменя.

видео:

Разликата между очилата от тъмнината

Домашната индустрия доставя светлинни филтри за заваряване с маркировка C4-C8, съответства на европейската класификация 9-13 DIN. Стъклата със светло-тъмни C4 и C8 нямат външни разлики. Но C4 има по-малко защита.

Когато избирате (купувате), можете да проверите цветния филтър за фалшива флуоресцентна лампа. С помощта на стъклото ще бъде ясно видима електрическата крушка с C4 нажежаема жичка, а с C8 – трудно. Ако няма разлика, тогава е по-добре да откажете да купите.

Profi се препоръчва да има 2-3 с различна защита на светлинния филтър за маската на заварчика. След това по време на заваряването можете да изберете най-добрата опция.

Таблицата (по-долу) ще ви помогне да изберете степента на потъмняване на заваръчните филтри от заваръчния ток и вида на заваряване.

Таблицата показва препоръчителните стойности. В зависимост от заваряването, можете да изберете да намалите по-малко или по-малко един брой.

Понякога в продажба има очила за електрическо заваряване, обозначени с Е.1-Е.5.

Хамелеон светлинен филтър за заваръчна маска

Автоматичните филтри с течни кристали имат предимства пред фиксираните аналози. Обширните настройки настройват затъмняването на всяка яркост и диаметър на дъгата.

Хамелеон, има няколко слоя кристали в слоевете на полимерната защита, захранването и управлението, сензори, които откриват дъгата.

Автоматичният светлинен филтър не е сложно устройство:

 • Устройството е фиксирано към маската с два винта;
 • работи от слънчева батерия и сменяеми батерии;
 • има 3 контролни устройства:
 • регулиране на затъмняването 5-13 DIN и 9-13 DIN. Местоположението е външно (отляво на маската) или вътрешно (от самия филтър).
 • чувствителността (моментът на автоматично затъмняване) се регулира в зависимост от часа на деня (ден, нощ).
 • Настройване на времето на потъмняване (дълго, средно и късо).
 • видео:

  Неизправности на автоматични светлинни филтри и разтвори

 • Неравномерно затъмнение. Регулирайте разстоянието между стъклото и очите.
 • Светлинният филтър мига или потъмнява зле. Защитната чаша е замърсена или развалена (почистване, подмяна). При нисък ток задайте превключвателя на „Long“ (бавно).
 • Ниска чувствителност. На уличното охлаждане, на термометър по-малък от -5 °.
 • Лоша видимост. Замърсено стъкло. Лошо осветление. Неуспешно регулиране на степента на затъмняване.
 • видео:

  За да може у дома да придобие маска за заварчик с автоматичен филтър на известна марка, не си заслужава. Това е глупаво да се даде 15-40 000 рубли за модел, който ще трябва да се използва няколко пъти в годината.

  По-добре е да си купите китайски модел (добър), цените започват от 3 хил. Рубли. Известни производители са TECMEN (Tekmen) и Resanta.

  PS Сега знаете за светлинните филтри за заваръчни маски – това е всичко! Ако пропуснете нещо, добавете коментарите към статията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *