Advice

Видове ножици за рязане на метал


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

При производството на листови метални части често е необходимо да се изрязва този материал. За да извършите тази операция, можете да използвате плазмено рязане, но този метод не винаги създава перфектно плосък ръб и след това трябва да извърши допълнителна обработка на по-фина обработка.

За да направите рязането очевидно идеално гладко, майсторите използват гилотинова метална ножица. Такъв инструмент позволява студено рязане на метална повърхност в права линия.

Преди да купите ножица за гилотини, трябва да разберете типовете и моделите на тези машини, за да не харчите напразно за закупуването на сложно и мощно устройство, чиято пълна функционалност може да не е необходима.

съдържание

 • Принцип на действие
 • Видове ножици за гилотини
 • Популярни модели на ножици за гилотини
 • заключение

Принцип на действие

Механизмът на ножиците за гилотини е много прост. Самата структура на рязане се състои от две части, от които долната е неподвижна и здраво закрепена към рамката, а горната – се движи във вертикална посока посредством различни видове задвижвания.

Този принцип на рязане на метал получи името си в чест на гилотината, която беше използвана във Франция в края на XVIII век, за да отреже главата на осъдените на смърт престъпници.

Основната разлика между европейския инструмент за изпълнение и металообработващата машина е, че горната работна лопатка се спуска към металната равнина не само под собственото си тегло, но задължително се усилва чрез електрическо или хидравлично задвижване. Най-простият дизайн на режещото устройство се движи от мускулната сила на човек.

Видове ножици за гилотини

С формата на задвижването на горния нож са разделени на следните устройства:

 • Пневматичен.
 • Хидравлични.
 • Електромеханична.
 • Ръчно.
 • 1. Дизайнът на ножици за гилотини, задвижвани от мускулната сила на човек, има както предимства, така и недостатъци.

  Недостатъците на такова устройство включват ниска производителност и значителни разходи за ръчен труд.

  Предимствата на този метод за рязане на метал са многобройни:

  • Ниско ниво на шума.
  • Енергийна независимост.
  • Мобилност.
  • Ниска цена.

  Почти всички модели, задвижвани от човешки ръце, имат намаляващо съоръжение, което, когато се захваща с шкаф, позволява рязането на метала с необходимата сила.

  Гилотиновите ножици за ръце са идеални за металната основа. На такива места не е необходимо да се извършва много често процесът на рязане на метални изделия, така че можете да се ограничите до закупуването на евтина машина за рязане.

  2. Електромеханичните устройства позволяват рязане на метал с по-голяма производителност и усилия, което ги прави незаменими в производствените мощности.

  Някои модели електромеханични ножици имат способността да контролират обработката на метал с помощта на компютърна програма. Когато се използва софтуерно управление, се постига най-висока точност на рязане и дебелината на обработвания листов материал може да бъде повече от 10 mm.

  видео:

  3. Хидравличните ножици имат огромна сила на рязане, благодарение на използването на нож, монтиран нагоре, хидравличен цилиндър. Налягането в такава система може да достигне 200 атмосфери, което ви позволява незабавно да нарязвате метална равнина с дебелина до 30 мм.

  Благодарение на използването на хидравлични машини в производството е възможно да се постигне висока производителност, с минимални разходи за енергия. За инжектирането на хидравлична течност се използват малки, но мощни помпи, подобни на тези, които се монтират на багери.

  Хидравличните устройства за рязане на метал са неподвижни. Теглото на леглото, на което е разположен долният нож за гилотина, е с маса не по-малка от 3 тона, така че машината може да се инсталира само на обекти, където металообработващите работи се извършват постоянно.

  видео:

  4. Пневматичните модели имат принципа на работа, подобен на хидравличния дизайн, но вместо натискането на специална течност, задвижването на горния режещ нож използва силата на сгъстения въздух. Предимството на този механизъм е високата скорост на рязане на метала, която позволява намаляване на теглото на ножа, без да се губи производителността на машината.

  Разходите за такава инсталация също са значително по-ниски в сравнение с хидравличното устройство. Също така, положителните качества могат да се обяснят с ниската вероятност от наранявания при аварийно снижаване на налягането при пневматичното задвижване.

  Популярни модели на ножици за гилотини

  Сред разнообразието от модели на ножици за гилотини, както и от производители на такива машини, е много трудно да се направи правилният избор. Косвен знак, чрез който човек може да оцени доброто качество на тези продукти, е популярността и търсенето на един или друг модел на такава технология.

  Производител, който цени тяхната репутация, се стреми да произвежда надеждни устройства, които ще работят дълго време. По този начин, инвестирайки в началния етап на значителни средства в разработването и производството на качествени продукти, производителят като „бонус“ получава безплатна реклама на „Сарафаноно радио“.

  Понастоящем следните модели се използват най-често от частни майстори, както и от средни и големи предприятия:

  1. Гилотинови ножици NG 20 – машина, в която горната част на ножа се задвижва от електродвигател с висока мощност. Специалният колянов механизъм ви позволява да извършвате до 25 движения на рязане в минута. Дебелината на обработвания метал е 20 мм.

  Теглото на такава инсталация е повече от 11 тона, така че машината може да бъде пусната в производство само за постоянно. Металната обработка се контролира чрез дистанционно управление.

  За удобство при използване на ножици за гилотини, лазерният показалец на режещата линия е инсталиран в конструкцията на машината. В допълнение към машината се изпълнява и каросерия, която улеснява товаренето и разтоварването на натоварения листов материал.

  2. Хидравлични ножици за гилотини Ermaksan HGS-A – машина, произведена в Турция, се характеризира с високо качество и производителност. Като обработен материал могат да се използват стоманени листове с дебелина до 8 мм. Максималната дължина на ножицата HGS-A е 4,1 метра.

  Машината има много прецизна и ултра-бърза корекция на пролуката между остриетата, което значително увеличава производителността на труда в производството. Особеността на затягащия механизъм, който е отговорен за задържането на металния лист, е автоматичното регулиране на силата. Тази функция е особено полезна при рязане на алуминиеви и боядисани стоманени заготовки.

  ELGO P9521 NC контролерът, интегриран в управляващата система, позволява напълно автоматично рязане на металния лист. Използването на мощни хидравлични цилиндри и безшумна помпа дават възможност за постигане на максимална възможна скорост на рязане.

  видео:

  3. Гилотинова ножица HA3122 – машината е оборудвана с пневматично задвижване, което позволява да се осигури максимална скорост на обработка на металния лист.

  Честотата на движенията на рязане на минута може да достигне 60 единици при обработката на метал с малка дебелина. Ширината на нарязаните листове не трябва да надвишава 2 метра. Тази машина се използва в корабостроенето, машиностроенето и доставките.

  4. Stalex SBJB е високопроизводителна машина за рязане на метали с дебелина до 3 мм и ширина до 1300 мм.

  Благодарение на специалния дизайн на новия гилотинов нож ножиците са изключително икономични. Ножът е разположен под ъгъл спрямо изрязаната повърхност, затова се изисква много по-малко усилие за изрязване. Машината има електромеханично задвижване с мощност от 3 kW, както и автоматично устройство за затягане, което позволява сигурно закрепване на детайла в желаното положение.

  Машините Stalex SBJB се произвеждат в Китай, но качеството на продукта е доста сравнимо с европейските модели, а цената ще задоволи всеки купувач, който реши да закупи такава техника.

  5. Гилотинови ножици за ръце ENCOR Corvette-575 – машината е изцяло задвижвана от мускулната сила на човек, така че може да се използва върху обекти, които не са свързани с електрически мрежи.

  Най-голямата популярност на ENCOR Corvette-575 се използва от майсторите на дома и представителите на малкия бизнес, които се занимават с производството на различни конструкции от фина стомана.

  Максималната дебелина на металния лист, който може да обработва тази машина, е само 1,5 мм.

  заключение

  Гилотините ножици са необходими за рязане на метални листове в права линия. Скоростта и точността на рязането са несравними с плазмените или газовите рязания на метала.

  Прилагането на „българското“ също не се сравнява със съвременните мощни гилотинови инсталации. Основният недостатък на която и да е мощна машина е високата цена, но в процеса на създаване на бизнес, в който производителността и качеството винаги излизат на преден план, значителни парични разходи са задължителни, особено в началния етап.

  Следователно, основното правило на начинаещ бизнесмен или частен капитан е да избере качествена машина, която няма да изисква допълнителен ремонт през целия си живот. Статията описва само основните характеристики и разновидности на такива растения, затова е препоръчително да се консултирате с специалистите за по-професионални съвети относно закупуването на гилотинови ножици за организиране на специфичен производствен процес преди закупуване на оборудване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *