Advice

Как да направите лента дъска със собствените си ръце


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Дървената плоскост е екологосъобразна и лесна за обработка на материала, но разходите за 1 кубичен метър качествена дървесина ще струват доста. В случай, че е необходимо да купите голям брой строителни материали, много майстори на дома си мислят да правят дървесина самостоятелно.

За самопроизводство на качествен борд или дървен материал не можете да правите без специални дървообработващи устройства. Новото оборудване ще струва десетки хиляди рубли. Ето защо, ако искате да го направите сами, статията ще опише стъпка по стъпка как да направите лента с вашите ръце с минимални финансови разходи.

съдържание

 • Принцип на действие на механизма на коланите
 • Какво е необходимо за една самостоятелно изработена дъскорезница
 • Чертежи за самоизработка на дъскорезница
 • Осъществяване на земята
 • Изработване на дъскорезница: инструкции стъпка по стъпка

Принцип на действие на механизма на коланите

Band sawmill е машина, която извършва надлъжно рязане на трупи. Благодарение на възможността за фино нагласяне на позицията на режещата повърхност е възможно да се произведат дървен материал от различни дебелини.

Структурата на дъската се състои от следните основни елементи:

 • Групата видя.
 • Захващащ механизъм.
 • Механизъм за движение на рамката.
 • Регулиране височината на устройството.

В машината е монтиран електродвигател с мощност най-малко 5 kW. Може да се направи дъскорезна машина с мотор от блока на двигателя, но шумът от такава инсталация ще бъде много по-висок, отколкото при използване на електрически уред.

По време на експлоатацията на инсталацията въртящият момент се предава чрез трансмисия на ремъка към работните шайби, на които е монтирана лентата на триона. Механизмът на триона трябва непременно да има пружинен или хидравличен обтегач, за да регулира автоматично ширината на разширението на шайбата, за да компенсира топлинното разширение на металната лента по време на работа.

За обработката на кръглата дървесина рамката с лентовия трион и инсталирана електроцентрала се движи по протежение на фиксирания материал по протежение на релсите, монтирани върху бетонната основа. Височината на режещия диск по отношение на долната точка на дъсчицата се регулира чрез винтов механизъм, който е проектиран така, че да се избегне възможността за изкривяване по време на работа на блока.

За надеждно задържане на дървения материал по време на дъсчицата, детайлът се поставя между водачите и се фиксира със специални куки. След натрупване и фиксиране на дървения труп, операторът извършва гладко движение на подвижната част на инсталацията, през което се извършва рязането на горната част на дървения материал. След завършване на един цикъл режещата повърхност се повдига и рамката се придвижва в първоначалното си положение.

видео:

Когато използвате самостоятелно изработена дъскорезна машина, трябва да премествате каретата над дневника ръчно, докато фабричните настройки ви позволяват почти напълно да автоматизирате процеса на производство на дървен материал. Качеството на лъча или дъската, при правилното производство на дъската с вашите ръце, не се различава от материалите, произведени на модерно оборудване.

Какво е необходимо за една самостоятелно изработена дъскорезница

Възможно е да се произвеждат комплексни устройства и механизми от метал само ако има умения за използване на заваръчно оборудване. Пазарната дъска със собствени ръце не може да се монтира без заварки.

В допълнение към машината за заваряване, ще трябва да подготвите следните инструменти за работа:

 • Българският.
 • Електрическа бормашина.
 • Бормашини за бетон и метал.
 • Комбинирани клещи.
 • Ключове.
 • Комплект ключалки.
 • Ниво на строителство.
 • Гайки и болтове.
 • Бетонен смесител.
 • За производството на основата на дъскорезната машина е необходим бетонен смесител. При отсъствие на фабричния модел устройството може да бъде направено независимо от стоманена цев.

  видео:

  За да инсталирате самостоятелно изработена дървообработваща инсталация, ще трябва да закупите следните материали:

  • Метален ъгъл от 50 мм.
  • Ролки или сачмени лагери.
  • Профилна тръба.
  • Стоманена тръба.
  • Електрически или бензинов двигател.
  • 2 дълги винта с гайки.
  • Верижно шофиране.
  • Колела и хъбове от колата.
  • Цимент, пясък и натрошен камък за бетонов разтвор.

  Когато се приготвят всички инструменти и материали, е необходимо да се направят чертежите на дъскорезната дървесина.

  Чертежи за самоизработка на дъскорезница

  За да направите скица на домашна машина, достатъчно е да нанесете малко копие на дървообработващото устройство на хартия с размерите на всяка част и механизъм.

  При проектирането на лентова дъскорез е желателно да зададете стойност на дължината от поне 6 и широчина от 3 метра. Само в този случай ще бъде възможно да се произвежда на домашно приспособление дървен материал от стандартна дължина.

  Съгласно скиците, направени от дървообработващото предприятие, ще бъде лесно да се изчисли броят на материалите за производство на рамката и направляващите релси. За да се укрепи конструкцията между два успоредни ъгъла на водачите, задължително са монтирани напречни усилватели, разстоянието между които не трябва да надвишава 1 метър.

  Ако мини-дъскорезница със собствените си ръце произведени ще бъдат експлоатирани на закрито, тогава ще е необходимо да се направи чертеж на главната единица само. При поставянето на дървообработващо предприятие на открито място е желателно да се направи балдахин, чието изготвяне трябва да бъде съставено и преди да започне практическото изпълнение на този проект.

  видео:

  Осъществяване на земята

  Само една правилно подготвена основа за дъската ще позволи на рамката да се движи с механизма на триона равномерно. Табелата, върху която ще бъдат монтирани направляващите релси, се произвежда в съответствие с принципа на изработване на конвенционална основа на лентата.

  Основата задължително се излива върху чакъл-пясъчна възглавница с дебелина най-малко 15 см.

  За да се увеличи здравината на плочата, върху основата се полага стоманена подсилваща мрежа, преди да се налива бетон. След изливането на бетона трябва да се съхранява поне 2 седмици, за да се постигне максимална здравина на основата.

  Изработване на дъскорезница: инструкции стъпка по стъпка

  Самостоятелно изработената лентова дъскорезна машина със собствени ръце се монтира с помощта на колела от кола, ремъчна предавка и двигател.

  Като ръководство се използва ъгъл или канал. Ъгълът се прилага най-малко 50 * 50 мм. Материалът е поставен строго паралелен, с вътрешния ръб нагоре, на предварително определено разстояние.

  След това се поставят траверси между ъглите, които са отрязани от профилна тръба със сечение от 50 * 100 mm. Когато заварявате напречни усилватели, трябва да се внимава да не се прегрява водачите, които могат да доведат до високи температури. Когато траверсата са заварени към релсите, металната конструкция е закрепена към бетонната основа посредством анкерни болтове.

  След работата по закрепване на релсата към бетонната основа, по която се движи каретката, в средната част на „железопътния“ плат се закрепва легло за закрепване на дървения материал. За задържането на кръглата дървесина щангата с H-образна форма със странични издатини се заварява към траверсата. Минималната височина на опорния прът не трябва да е по-малка от 100 мм.

  Като валяци за дъскорезниците могат да се използват лагери. На всяка ос на рамката трябва да вземете 2 лагера с по-голям диаметър и 4 до 6 по-малки. Разликата в диаметъра зависи от височината на ръба на ъгъла. Например, ако като водещ се използва ъгъл 50 x 50 мм, разликата във външните диаметри на лагерите трябва да бъде 100 мм. В този случай вътрешните диаметри на частите трябва да бъдат равни.

  Производството на рамката започва с монтажа на 2 водачи от стоманена тръба. Направляващите се монтират във вертикално положение, след което се монтират плъзгачи, чийто вътрешен диаметър трябва да бъде минимално различен от външния диаметър на направляващите тръби.

  Рамата на каретата е заварена от профилната тръба. Този елемент трябва да бъде надеждна правоъгълна форма, върху която ще бъдат заварени вертикални водачи, а в долната част – ос с лагери.

  Преместването на каретата във вертикална равнина се осъществява чрез винтов механизъм, който е монтиран от двете страни на направляващите тръби. Гайката е заварена към плъзгача, а дългите щифтове са закрепени в горната част на рамката. За да се осигури лесно завъртане на механизма за регулиране, се препоръчва да се монтират щифтовете на лагерите от двете страни.

  видео:

  За да се осигури синхронно въртене на винтовия механизъм, на всеки щифт трябва да се заваряват малки колела с един и същ диаметър, между които се извършва верижно задвижване, използващо велосипедна верига. За да се осигури постоянно напрежение на верижния механизъм, трябва да има ролер в неговата конструкция, на лоста, върху който е монтирана пружината.

  Като шайби в самоизработена дъскорезна машина ще се използват колела и главини от автомобил с задно предаване. За да се осигури лесно въртене на задвижването, е необходимо да се монтира лагерната система, която ще бъде заварена от двете страни към напречната греда на шейната. На една от главините се монтира ролка, към която след това се предава въртящият момент от електрически или бензинов двигател.

  За да се увеличи безопасността при използване на механизма за рязане, в долната част на карето е монтирана подложка за опора, разположена близо до всяко от колелата, която се състои от ос, върху която са монтирани няколко малки сачмени лагера. На страната на главината, на която е монтирана ролката, мощността се монтира.

  Ако се използва двигател с вътрешно горене, за опъване на задвижването на клиновиден ремък се използва пружинно натоварена ролка. За да опънете колана в случай на използване на електродвигател, уредът е монтиран на малка платформа, която може да се движи хоризонтално.

  На следващия етап е монтиран резервоар за смазочно-промивната течност върху рамката на триона, от който е необходимо тръбата да бъде насочена към режещия блок. След това, през корпуса на режещото устройство е изработено от метал и ъгъл гравитацията може след това да се пристъпи към първото стартиране на домашна инсталация дърво, след като зададете между бандата видях колела.

  видео:

  заключение

  Автоматизираната дъскорезна машина на автомобилните колела е безопасно и ефективно устройство за обработка на дърво вкъщи. След тестването и разбиването дървесният механизъм може да се използва не само за производство на дъски или дървен материал за собствени нужди, но и за продажба на други частни строители.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *