Advice

Вертикални сондажни машини: класификация и характеристики


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/trifo415/advice.builderbest.info/wp-content/themes/adv/functions.php on line 190

Машините за пробиване с вертикално шпиндели се наричат ​​вертикални сондажни машини.

Вертикалните сондажни машини с един вал са разделени на:

 • маса
 • на колоната.

Вертикалните сондажни машини на Benchtop са най-често срещаните и се използват както в домашни работилници, така и в промишлени предприятия. В повечето такива машини шпинделът се върти чрез задвижване с клиновидни ремъци от двигателя. Скоростта може да бъде регулирана чрез преместване на ремъците върху макарите. Режещият инструмент се подава ръчно чрез придвижване на дръжката. Максималният диаметър на пробиване в стоманата е 16 мм.

Вертикална сондажна машина с колан Drive Proma

Вертикалните сондажни машини на колоната могат да обработват дупки от 18 до 75 мм: пробиване, резбоване, разгъване. Работният процес изглежда като поставяне на детайла на масата, подравняване на осите на свредлото и детайла, фиксирането му и обработването му. Ако трябва да обработите две или повече дупки, тези операции се повтарят. Невъзможността за преместване на шпиндела в радиална посока е недостатък, защото Всеки път, когато е необходимо да се отделя, инсталирате и фиксирайте частта за обработка. Тези видове машини имат скоростна кутия и механично захранване.

Вертикална пробивна машина в колоната Optimum

характеристики на

Основните характеристики при избора на машина за работа са:

 • максималният диаметър на пробиване в стомана;
 • нос на вретеното;
 • мощност;
 • захранващо напрежение;
 • Диапазон на скоростта на вретеното;
 • брой скорости.

предназначение

Оборудването на съветското производство се определя съгласно класификацията на ENIMS.

Първата цифра представлява група на оборудването, на втория вид бормашина, трето и четвърто – максималния диаметър пробиване. Писмото на акронима предлага на модернизация. Например, 2M112 – се отнася до машина група пробиване, М – модернизация е извършена, 1 – вертикална пробивна машина, 12 – максималния диаметър на пробиване стана 12 мм.

Съвременните внесени машини нямат стандарт за маркиране. Всеки производител въвежда стандарта си за маркиране и се придържа към своята линия на оборудване. Този момент усложнява селекцията, защото не винаги е ясно от името на машините на неговите характеристики.

производители

Досега можете да намерите машини от чуждестранни производители: Proma, Optimum, Jet, Triod, Knuth, Encore. В линията на тези производители има машини, вариращи от домакински до големи производствени сондажни машини.

Машинни инструменти Proma

Производството на металорежещи машини се извършва на територията на Китай, но марката има чешки корени. Фирмата съществува на руския пазар от около 20 години. 23 модела вертикални сондажни машини и 1 модел на радиални пробивни машини се доставят на територията на Руската федерация.

Според характеристиките на този сегмент от оборудването се затваря почти всяка задача на домакински работилници, ремонтни работилници, изделия. Асортиментът включва машини с вертикално разположение на шпиндела с максимален диаметър на пробиване от 6 до 50 мм, с ремъчно задвижване и скоростни кутии, 220 и 380 V захранващо напрежение.

Оптимални машини

Optimum е немска марка. Някои машини се произвеждат в Германия, а другата – в Китай. Асортиментът включва 36 сондажни машини от различни типове: десктоп – с максимален диаметър на обработка 13 – 26 мм, колона – от 20 до 50 мм. Някои модели имат функция за автоматично подаване и резбоване на резба.

е бране машини безстепенно вретено диск важно конкурентно предимство – промяната на скоростта на шпиндела поради електронен контрол честота (модел Vario) или механична CVT V-колан (модел DH Vario).

Механично вариатор V-образен ремък осигурява висок въртящ момент при ниски честоти на въртене на възела на пробиване и също така позволява да се избере оптималният режим – баланс скорост на рязане и инструмент живот, като по този начин подобрява ефективността на обработка.

Оптимално RB6T
Оптимален B30BS Vario
Оптимално B23Pro Vario

Машините са разделени на няколко серии:

 • B – за дома и малки работилници;
 • Pro – професионално – за производствени и ремонтни работи;
 • Високопрофесионални машини за промишлена употреба с висока скорост (4000 – 4800 min-1) и предназначени за отговорна работа.

Останалите модели машини, които не са включени в серията, са специализирани, т.е. са предназначени за работа с определени видове материали и определени работни места. Например моделите B30BS Vario и B30VGM Vario са предназначени за пробиване и потупване в цветни материали, композити и пластмаси.

Машини за марката Jet

Jet компанията произхожда от САЩ през 1958 г., а през 1988 г. се слива с швейцарската компания Walter Meier AG.

Асортиментът се състои от 16 вертикални пробивни машини (с колан и предавка) и 6 радиални пробивни машини.

Техническите възможности на оборудването позволяват обработка на отвори с диаметър от 3 до 50 мм. Линията има и машина за пробиване MASCHTEC KST-340, която позволява резбоване в стомана до M12, от чугун до M14.

видове

Вертикалните сондажни машини, според оформлението, са разделени на няколко вида:

 • Ръчна маса – са инсталирани на маси, работни маси, хранене се извършва чрез придвижване на дръжката в ръката;
 • с шпиндел възел на колоната – инсталиран на основата възглавница, имат скорост кутия, време за коригиране на дълга;
 • с постоянни шпиндели;
 • с регулируеми шпиндели.

Ръчни машини за настолни компютри
Машини на колоната
С постоянни шпиндели
С регулируеми шпиндели

Сондажни инструменти

За да фиксирате режещия инструмент (свредла, диаметър, конус, кран), използвайте специални касети и междинни устройства и ако размерите на инструмента позволяват, инсталирайте ги директно в шпиндела.

Отворите за засаждане на машинните шпиндели са стандартизирани. Като правило те имат конусовидна форма (конус Морс).

Ако конусът на стеблото на режещия инструмент има отличен конус от конуса на шпиндела на вертикална пробивна машина, тогава се използват преходни втулки. Например, в храста е закрепена свредла и втулка в шпиндела. Ако е необходимо, фиксирайте цилиндрична тренировка, след което използвайте разделена втулка: вътре са с цилиндрична дупка, външна – конусна.

Смукателните патронници са по-гъвкави, защото в тях е по-лесно и по-бързо да се фиксира режещия инструмент, а ако те бързо затягат, това също намалява времето.

Ако откриете грешка, моля, изберете текстов фрагмент и натиснете Ctrl + Enter.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *